Депутати в Турция получават заплати по 22 200 турски лири

...
Депутати в Турция получават заплати по 22 200 турски лири
Коментари Харесай

Турски депутати недоволни от заплатите си от 3600 евро, искат увеличение

Депутати в Турция получават заплати по 22 200 турски лири месечно, което се равнява на над 3600 евро. Твърдението е на ръководителя на Великото национално заседание на Турция Мустафа Шентоп. От трибуната на Меджлиса тези дни той уточни, че "депутати с такива заплати се оплакват, че не са им задоволителни, с цел да посрещат разноските си и желаят да бъдат увеличени ". Шентоп съобщи това, предлагайки въпросът да бъде импортиран за разискване в Меджлиса.

Спорът се разгоря към искане на депутати от ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) за нарастване на депутатските заплати.

Представители от главната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) стачкуваха против настояването. Според тях заплатите на депутатите от ръководещата ПСР надвишават 11 пъти минималната месечна заплата в Турция. Размерът на месечното възнаграждение надвишава и това на европейските депутати, настояват те.

"Обикновените турски жители са принудени да претърпяват с 2200 турски лири, а на депутатите на ПСР не им стигат 22 хиляди. За 17 години ръководство на ПСР турските жители обедняха в пъти поради неправилните стопански политики на държавното управление. Избирателят е заставен да претърпява с една десета от това, което получават някои депутати. При това състояние нямат право да се оплакват, това е светотатство и насмешка с гласоподавателите ", съобщи ръководителят на парламентарната група на НРП Йозгюр Йозел пред секцията на турски език на "Дойче веле ". Той уточни, че сходни претенции на депутатите на ПСР се вършат на фона на безработица, която в Турция надвишава 26 %.

Протестът на главната опозиционна НРП бе подсилен и от депутатите на прокюрдската Демократична партия на народите. Гаро Пайлан, народен представител от тази партия, уточни, че размерът на месечната заплата на турските депутати не би трябвало да надвишава 4 пъти минималната заплата в Турция. По думите му, от името на парламентарната група на ПДН са внесли предложение за приемане на закон в този смисъл.

По данни на Евростат, Турция се показва в групата на България, Румъния, Унгария и Литва, където минималната заплата е под 500 евро.

Според същия източник месечните заплати на българските депутати надхвърляли 6 пъти минималната заплата за страната.

В Турция брутната минимална заплата е 422 евро.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР