Депутати от различни парламентарни групи са внесли между първо и

...
Депутати от различни парламентарни групи са внесли между първо и
Коментари Харесай

ЛОБИЗЪМ: Депутати работят за дървената мафия

Депутати от разнообразни парламентарни групи са внесли сред първо и второ четене на промени в Закона за горите скандални оферти, които в случай че са одобряват, ще нанесат тежък удар върху системата на горите, сигнализират от коалиция „ За да остане природа в България “.

Еколозите предизвестяват за лобистки законови ремонти на мрачно в последните дни на това Народно заседание – като да вземем за пример да се улесни градежът на ски-писти, лифтове и водохващания, без да се трансформира статутът на горската територия.

Депутати от „ Български напредък “ да вземем за пример оферират облекчения, които ще доведат до даване на право на градеж на лифтове и влекове без смяна на предназначението на горската територия. Друго тяхно предложение е при създаване на ски-писти теренът да бъде изключван от горския фонд.

Предложения, вкарани от Движение за права и свободи, пък плануват опция за осъществяване на сеч без издадено разрешително и без дърветата да са маркирани за тази цел.

Заседанието на земеделската комисия за второ четене на промени в Закона за горите е планувано за през днешния ден (25 януари) и от коалиция „ За да остане природа в България “ се притесняват, че окончателното им приемане в пленарна зала ще бъде спешено до 3 февруари, когато президентът ще разпусне това Народно заседание.

Реклама

Други притеснителни промени са свързани с настояването за прекачване на 5% от средствата във фонд „ Инвестиции в горите “ на държавните горски предприятия към общините, както и премахването на регионалните проекти за развиване на горските територии.

Еколозите припомнят, че регионалните проекти за развиване на горските територии са заложени в Закона за горите за да се понижи административният напън върху притежателите на гори и те да не подлежат на процедурите по Закона за запазване на околната среда и Закона за биологичното многообразие. Премахването на проектите ще резервира административния напън и ще продължи да затруднява активността и на способените органи по околна среда.

Коалиция „ За да остане природа в България “ приканва предложенията да не се одобряват, тъй като са в нарушаване на Правилника за организацията и активността на Народното събрание – за тях не е провеждана социална консултация, не е осъществена и икономическа оценка за загубите за държавния бюджет и бюджета на държавните предприятия.

Миналата седмица Народното събрание одобри на първо четене три законопроекта за промени в Закона за горите – на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Политическа партия.

И трите законопроекта са свързани с обезпечаването на дърва за огрев и прецизиране на изискванията и реда, по който физически лица могат да закупят за персонална приложимост дървесина на корен до 10 куб. м от държавни или общински гори. Те бяха обединени в един общ законопроект и точно преди второто му четене се появиха новите оферти за законови промени, за които сигнализира коалиция „ За да има природа в България “.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР