Депутати и лекари се обединиха в идеята за реформа в

...
Депутати и лекари се обединиха в идеята за реформа в
Коментари Харесай

Депутати и лекари се обединиха в идеята за реформа в първичната извънболнична помощ

Депутати и лекари се сплотиха в концепцията за промяна в първичната извънболнична помощ. По време на полемика за провокациите и вероятните решения в първичната извънболнична здравна помощ бяха посочени редица проблеми, чието решение се отсрочва с години и затруднява работата на общопрактикуващите лекари, както и въпроси, свързани със сериозния недостиг на фрагменти.

Участниците във форума взеха решение да се сътвори работна група, в която да се включат представители на съсловната организация на лекарите, представители на разнообразни институции, даже и да няма работещ парламент. Ако този парламент се разпусне, при започване на работа на идващото Народно заседание ще имаме подготвени оферти за промени, в това число нормативни и законодателни, сподели ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров.  

Председателят на парламентарната комисия по опазване на здравето доцент Антон Тонев уточни, че е нужно „ превръщане на пирамидата “ – смяна на модела. По думите му би трябвало да се резервира „ институтът персонален доктор " какъвто е, да се резервира съществуващата пациентската листа, като и финансирането посредством потребителска такса и заплащането по капитация. Според доцент Тонев потребителската такса, заплащана от пациентите, би трябвало да се увеличи. 

Да се намерения дали е пристигнало времето за диференцирано възнаграждение за планови прегледи и прегледи на пациенти в остро положение, предложи още доцент Тонев. За да се случи това, би трябвало световна концептуална смяна - с разширение на диагностичните и лечебните благоприятни условия на общопрактикуващите лекари. Най-ниско да се заплащат прегледите, в които е издадено направление за хоспитализация, добави той.

Да се намерения върху опцията за нов модел на оказване на неотложна здравна помощ , който да бъде на районен принцип, предложи още доцент Тонев. По думите му е допустимо да се структурират кабинети по неотложна помощ, които да са общинска отговорност, а не на общопрактикуващите лекари, като задачата е лекарят да не е разполагаем 24 часа. 

Лекарите и депутатите разискаха и опциите за специализации на медиците и бяха единомислещи, че е нужна смяна, с цел да има искащи да специализират „ Обща медицина “. По-рано в полемиката доктор Маджаров сподели, че единствено 13-14 на 100 от всички лекари са под 50-годишна възраст.

Първото нещо, което би трябвало да се направи за общопрактикуващите лекари е да се понижи административната тежест и опитите с първичната извънболнична помощ , сподели доктор Николай Брънзалов, заместник-председател на съсловната организация.

Дискусията е проведена от парламентарната комисия по опазване на здравето, дружно с Българския лекарски съюз и Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР