Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев написа отворено писмо до финансовия

...
Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев написа отворено писмо до финансовия
Коментари Харесай

Добрев писа писмо на Василев: Опомни се, теглиш повече дълг, отколкото от Освобождението досега

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев написа отворено писмо до финансовия министър Асен Василев, което разгласява в профила си във Facebook.

Публикуваме цялото писмо без редакторска интервенция.

„ ОТВОРЕНО ПИСМО ДО АСЕН ВАСИЛЕВ:

Здравей Асене,

Познаваме се от повече от 30 години. Приятели бяхме, в последните години не сме - ти знаеш за какво.

Принуден съм да ти пиша, тъй като не виждам различен потребен ход. В последните три години няма кой да ти се опре. Първо заплени гласоподавателя, а в следствие съумя някак да убедиш и партийните водачи да следват твоите стремежи. Не това е значимото - намерил си метод, направил си го. Важното е да се опомниш, преди да е станало късно за нашата клета страна.

От първият ти ден като министър на финансите до края на 2024 планираш да изтеглиш 19 755 200 000 лв. нов дълг (една немалка част към този момент изтегли и похарчи). За 2025/2026 планираш още 17 614 300 000. Сумарно това прави почти 37,4 милиарда нов дълг, което е повече от дълга взет от страната ни от Освобождението до в този момент.

И защо? За обществени разноски? Не виждаш ли, че три години го пробваш това и не се получава. Увеличените разноски не подтикват стопанската система. Проблясъкът през 2022 беше поради войната - муниции, ток и горива, нищо друго.

Икономиката се влачи по стомах, по-високите обществени разноски подвигнаха инфлацията и никой не забогатя. Хората си останаха със същата покупателна дарба, просто имат повече хартийки за същите артикули. Държавата обаче задлъжнява с бясни темпове. Лихвите вървят нагоре и ще ни е доста по-трудно да обслужваме лихвите по заемите, които теглиш.

Искам да ти дам един образец. Дано ти помогне да се осъзнаеш. Според Национален статистически институт към 31.12.2022 година децата в България са 1 099 696. Ако разделим плануваният от теб дълг на броя на децата в България (тъй като те ще заплащат тази сметка) се получава по 33 981,66 лв. на всяко дете. Без лихвите и сметката не изключва децата от малцинствата и обществено слабите фамилии - на ВСЯКО дете по близо 34 хил лв. без лихвите.

Асене, осъзнай се! Намали приходната част до осъществяването от тази година, балансирай бюджета, към момента не е прекомерно късно. Няма кой да те спре, би трябвало самичък да се осъзнаеш и да се спреш.

Иначе, сега обстановката в профил наподобява на онази женитба, на която един от гостите взел 5 лв. на заем от съседа си на масата, дал ги на оркестъра и изискал да го поздравят с „ Чорбаджийско хоро “.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР