Депутатът от ДПС и бивш социален министър Хасан Адемов е

Депутатът от ДПС и бивш социален министър Хасан Адемов е ...

Първи български политик с коронавирус.


Депутатът от ДПС и бивш социален министър Хасан Адемов е дал положителна проба за коронавирус. Това съобщи на извънреден брифинг председателят на парламента Цвета Караянчева късно вечерта във вторник. Тя отказа да коментира здравословното му състояние и как се е заразил.

Заразяването на Адемов обаче поставя под въпрос гласуването на исканата от правителството актуализация на бюджета именно заради кризата с коронавируса. В спешен порядък още в сряда сутринта започва тестване на всички депутати, обясни Караянчева. Отлага се неясно за кога заседанието на парламентарната бюджетна комисия, насрочено за сряда сутринта. Тогава трябваше да се състои и заседание на енергийната комисия, която да обсъди пък законовите поправки за връщане на парите от намалението на цената на газа със задна дата.

"Не защото са богопомазани, не защото са специални, а защото имат контакт и с други хора", обясни тя заразяването на Адемов. В четвъртък ще се тестват и всички служители от администрацията на парламента.

Караянчева обясни, че е говорила с шефа на националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Решението засега е да се изчака, за да излязат резулатите от тестовете на депутатите.

Караянчева обясни, че в момента се работи според ситуацията. Ако обаче се наложи 14-дневна карантина, не е ясно колко време ще се забави актуализацията на бюджета. Караянчева подчерта, че в някакъв "момент трябва да се съберем, за да гласуваме закони".

Източник: mediapool.bg