Депутатът е депозирал днес законопроект за изменение на Закона за

...
Депутатът е депозирал днес законопроект за изменение на Закона за
Коментари Харесай

Делян Добрев внесе ново искане за отмяна на дерогацията на Лукойл

Депутатът е подал през днешния ден законопроект за изменение на Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна, сочи информация на уеб страницата на Народното събрание, осведоми Българска телеграфна агенция.

Предлага се в тридневен период от обнародването на измененията в " Държавен вестник " Министерският съвет да анулира дерогацията. Посочва се, че от анулацията на дерогацията " Лукойл Нефтохим Бургас " АД би трябвало напълно да преработва нефт с неруски генезис. Предвидено е Агенция " Митници " да следи за осъществяване на задължението.

По-рано през днешния ден пред публицисти в Народното събрание Добрев разгласи, че ще внесе още веднъж предложение за анулация на дерогацията. Темата разясниха и от другите политически сили в Народното събрание. От ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи се оповестиха за бързото отпадане на дерогацията, а " Продължаваме промяната-Демократична България " са на мнение, че това може да се случи най-рано през март.



Преди ден европейското издание " Политико " написа, че Европейска комисия ще изиска пояснения от страната ни поради данните за експорт на съветски нефт посредством рафинерията в Бургас. Днес представител на Комисията съобщи, че Брюксел не води наказателна процедура против страната ни.

" В контакт сме с българските управляващи по приложението на европейските наказания по този начин, както и с останалите страни от Европейски Съюз. Нямам какво да кажа въобще за подхванато следствие ", съобщи през днешния ден представител на комисията на конференция в отговор на въпроси.

По този мотив по-рано през днешния ден в Народното събрание ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи настояха за анулация на дерогацията незабавно. ПП-ДБ пък считат, че анулацията ѝ може да стане най-рано през март и приканват Националната организация по приходите и Агенция " Митници " да проверяват покупко-продажбите на " Лукойл " в интервала, в който компанията се е възползвала от правото на дерогация. Опозиционните сили - " Българска социалистическа партия за България ", " ИТН " и " Възраждане " поддържат дерогацията. От " Българска социалистическа партия за България " настояха за отговор на въпроса дали държавното управление е подпомагало " Лукойл " да нарушава дерогацията, съобщи Българска телеграфна агенция.

Преди година финансовият министър Асен Василев изиска страната ни да се възползва от правото на дерогация пред Европейска комисия. Година по-късно Европейската комисия ще желае пояснения от България за " малка врата ", от която се е възползвала " Лукойл " при упражняването правото на дерогация.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР