Депресията може да се прояви по много начини, а леченията

...
Депресията може да се прояви по много начини, а леченията
Коментари Харесай

Любопитни факти за тъгата и депресията, които може би не знаете

Депресията може да се прояви по доста способи, а лекуванията са разнородни, според от случая. В тази публикация сме ви подготвили някои малко известни любопитни обстоятелства, свързани с това.

1. Засяга повече от 280 милиона души

Повече от 280 милиона души по света страдат от меланхолия. Не е изключено тази цифра да стига до 300 и даже 350 милиона. Смята се, че към 5% от възрастните по света страдат от това разстройство.

2. Генетиката въздейства

Това не е просто още един фактор. Предполага се, че генетиката е виновна за сред 37% и 50% от случаите на насърчаване на депресивно разстройство. Това значи, че хората с родители или братя и сестри, които страдат от него, са изложени на по-голям риск да страдат също. Въпреки това, има наклонност да поражда от композиция от гени и не е една единствена причина.

3. Храната е основен фактор

Храненето е фактор, който играе роля що се отнася до депресивното разстройство. Според разнообразни изследвания диета, която включва плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, риба, нискомаслени млечни артикули, маслини и антиоксиданти, е обвързвана с по-ниски опасности от насърчаване на меланхолия.

Обратното - приемът на млечни артикули с високо наличие на мазнини, масло, алено месо, рафинирани зърнени храни, сладкиши, картофи и пикантни сосове, се свързва с по-голям късмет да страдате от меланхолия.

4. Може да провокира халюцинации

Един тип меланхолия, известна като психотична, провокира признаци на халюцинации или параноя. Около 20% от случаите са свързани с този вид, който генерира заблуди, като религия в нереалистични конспирации или виждане и чуване на неща, които никой различен не чува.

5. Рискът е по-висок при дамите

Жените са по-склонни да страдат от меланхолия. Има две съществени аргументи, които удостоверяват изказванието. От една страна, перинаталната меланхолия, която се появява по време и след бременността, визира 10% от дамите.

От друга страна, опцията мъжете като цяло да разпознават и оповестяват за признаци на меланхолия, е по-малка. По този метод се оказва, че има повече дами, регистрирани като страдащи от това разстройство. 

6. Има висок късмет за рецидиви

Едно от любознанията на депресията е, че към 60% от хората, които са страдали от нея, имат най-малко един депресивен епизод още веднъж. Това може да се прояви в по-голяма степен през първите две години след лекуването.

7. Засяга и децата

2% от децата сред 6 и 12 години страдат от меланхолия. Цифрата нараства до сред 4 и 6% за младежите на възраст от 12 до 14 години. Такива случаи нормално се диагностицират като разрушителни разстройства на настроението и могат да се проявят със мощна нервност, физически дискомфорт или оттегляне от другари и действия.

8. Физическата интензивност оказва помощ в борбата 

Извършването на най-малко един час извършения седмично е обвързвано с по-нисък късмет от насърчаване на меланхолия. Освен това доста специалисти съпровождат лекуването с рекомендации за физическа интензивност и здравословно хранене.

9. Швеция е страната с най-голям % на страдащи от меланхолия

46% от популацията на Швеция признава, че страда или е страдало от психологични проблеми, свързани с меланхолия през последната година. Англия е на второ място с 45%, а Съединени американски щати на трето с 43%. 

10. LGBTQ+ общността е по-вероятно да страда от това

Сексуалните малцинства имат по-голям късмет да страдат меланхолия и други психически разстройства. Това може да се дължи на честата маргинализация, на която са подложени в обществения си живот, което включва вербално и физическо принуждение.

Още от създателя:

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР