Денят започва в белгийската столица. 47-годишният Робин Родриго от Шри

...
Денят започва в белгийската столица. 47-годишният Робин Родриго от Шри
Коментари Харесай

Защо хора остават на улицата в Белгия?

Денят стартира в белгийската столица. 47-годишният Робин Родриго от Шри Ланка спи на открито от няколко седмици - тъкмо пред белгийската работа за даване на леговище. Той чака да обработят молбата му.

" Попитах за стая, а той ми сподели, че не разполагат с такава, тъй като има прекалено много хора в тази страна и изиска да дремя на земята. Сега дремя на земята ", сподели пред NOVA Робин Родриго.

Тъй като няма къде другаде да отиде, той чака тук, както десетки други. Робин следи по какъв начин всяка заран в 8,30 ч. центърът за подаване на молби за леговище в Брюксел отваря за половин час. Жени, деца и фамилии се подреждат отляво. Самотните мъже отдясно. Белгия дава леговище на дами и деца бежанци - те биват изведени отсам неотложно. Но от октомври 2021 година на мъжете, които идват сами, не се дават жилища. Изпращат ги назад с формуляри, в които им се споделя да се включат във към този момент цялостния лист на чакащите. Доброволци им дават помощ всяка заран.

" Момчетата нямат какво да вършат, няма какво да ядат, няма къде да отидат. Белгийските управляващи са длъжни да обезпечат заслон и храна на тези хора. Но те вземат решение да не съблюдават закона. Не ги интересува ", разяснява Нати Сапатеро, доброволец.

Вярата води Робин в брюкселската катедрала - той се моли да откри излаз. Мъжът не е виждал брачната половинка си и двете си дребни деца от 3 години. Разказва ни, че са му откраднали движимостите, измежду които и паспорта.

" Искам да доведа и фамилията си. Когато получа виза, ще мога да взема двете си деца и брачната половинка си. Тогава желая да остана тук. Харесва ми да оказвам помощ на хората, само че нямам пари ", съобщи Робин Родриго.

По данни на благотворителния " Съвет за бежанците " междинното време, належащо за разглеждане на молба за леговище в Белгия, е 440 дни. Съгласно законодателството на Европейски Съюз хората имат право на заслон по време на това очакване. Според организацията, това не е единствено белгийски проблем.

" Виждате всеобщата конкуренция към дъното в целия Европейски съюз, когато става въпрос за общата система за даване на леговище. Където всяка страна... е малко по-лоша от прилежащата, тъй като желае да бъде по-малко привлекателна. Така че в прочут смисъл това е част от цялостната европейска политика да бъдем минимум привлекателната страна ", съобщи Томас Вилекенс от Фландърска помощ за бежанците.

В Белгия има лист с чакащи за жилища мъже, съдържащ 2700 имена. Има най-малко още толкоз, които спят на улицата. Стотици други даже не съумяват да се наредят на тази опашка.

Белгийските съдилища са се произнесли 8000 пъти против държавното управление за това, че не съблюдава правото на леговище. Същото е правил и Европейският съд по правата на индивида - над 1700 пъти. Получихме писмен отговор от кабинета на белгийския държавен секретар, отговарящ за убежищата. Според него през 2022 година Белгия е изправена пред 40% нарастване на молбите за леговище по отношение на 2021 година И че със своите 34 500 места системата за приемане на претенденти за леговище в Белгия блокира. И по този начин той продължава да чака. С от ден на ден мъже, които спят пред белгийската работа за даване на леговище всеки ден. Животът тук към този момент е доста сложен, а още даже не е зима.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР