Денят за гласуване на изборите за Европейски парламент в България

...
Денят за гласуване на изборите за Европейски парламент в България
Коментари Харесай

НПО сигнализира за редица нарушения още преди старта на гласуването

Денят за гласоподаване на изборите за Европейски парламент в България едвам е почнал, само че към този момент има лист с нарушавания - съгласно съдружие " Институт за обществена интеграция ", което има наблюдаващи в цяла България.
Наранен авансово щемпел и подпечатан протокол, липса на кворум при приемане на изборните бумаги, залепени мостри на бюлетини, закъснения при доставката на машините за гласоподаване, недопускане на цивилен наблюдаващ до процеса, разграничени от кочана бюлетини и други са единствено част от нарушаванията, които са установили нашите наблюдаващи в деня преди изборите. За всички нарушавания са подадени сигнали до съответната инстанция.
На първо място в листата на сдружението проличава нарушаване на ЦИК. По разпореждане навръх комисията в РИК-Пловдив не е позволен наблюдаващ, за което е подаден сигнал до ЦИК. В други районни комисии в Пловдив има нарушавания - липса на кворум при взимане на решения (само двама присъстващи от девет членове или трима от седем), както и незапечатани изборни пространства. Във Варна пък има сигнал за липса на достъп за хора с увреждания, както и авансово залепени мостри на бюлетини, а такива се поставят едвам при започване на изборния ден. В Кърджали доставката за машините за гласоподаване е закъсняла с 3 часа, а в Оборище в София масата на комисията е прекомерно покрай стаичката за гласоподаване, както и до машината за гласоподаване. Във Видин пък денят за гласоподаване потегли малко по-късно точно поради машинното гласоподаване.
В София има и други нарушавания, твърди сдружението - в СИК има банкет на изборни бумаги без нужния по закон състав от 50% плюс 1 човек, а в РИК 24 няма лепенки за запечатване на прозорците и вратите на изборните пространства. В същата секция има раздрани бюлетини, разграничени от кочана.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР