Денят преди Коледа, с който завършва продължителният коладски пуст, в

...
Денят преди Коледа, с който завършва продължителният коладски пуст, в
Коментари Харесай

Суха Коледа в Родопите

Денят преди Коледа, с който приключва продължителният коладски запустял, в Родопите се назовава Суха или Детешка Коледа.

Коледа е най-богатият в обредно отношение зимен празник и един от най-големите годишни празници, прочут в цялата българска етническа територия, сподели Ваня Йорданова, етнолог в Регионалния исторически музей " Стою Шишков " в Смолян.

" В среднородопските селища в Смолянския край Бъдни вечер е първата кадена вечеря и един от най-почитаните фамилни празници. Няколко дни преди Коледа стопанинът на всяка къща е отсичал дебело дърво, което е трябвало да поддържа избухлив огъня през цялата бъднивечерска нощ. Пепелта от изгарянето на това дърво не се изхвърляла, тъй като съгласно поверието, тя е лековита и подтиква плодовитостта. С нея през пролетта се пръскали нивите, с цел да дават повече годишна продукция, с нея се лекували болен или урочасан добитък ".

Обредната бъднивечерска софра в среднородопските селища се подрежда върху чиста и нова забрадка, постлана напряко върху пода

" На трапезата непроменяемо участва Коледицата. Това е меден съд, цялостен със сурови зърнени храни и свещ - знак на изобилието в дома ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР