Денят на Вси Светии или Хелоуин - празникът, на който

...
Денят на Вси Светии или Хелоуин - празникът, на който
Коментари Харесай

Хелоуин е американска измислица? Не е вярно.

Денят на Вси Светии или Хелоуин - празникът, на който е разрешено да облечем костюми на чудовища и скелети, да вършим страховити гримаси и да се присмеем на гибелта. Често се твърди, че тази традиция е била пренесена от Съединени американски щати в другите страни и е с чисто комерсиална цел - като дядо Коледа, фиктивен от Кока-Кола, или розите за деня на Свети Валентин. Факт е, че всяка година на всички места се продават хиляди тикви и костюми.

За душите в чистилището

Зад комерсиалните цели обаче стои същинска традиция, чиито корени са столетни, само че не водят началото си, както се твърди, от келтите. Въпреки че те също са имали собствен празник в края на октомври - нещо като признателен ден за реколтата преди началото на зимата. Църквата обаче, която господства обществата в Европа през Средновековието, също има собствен празник на същия ден - Вси Светии.

Днес и в Европа тиквите са навсякъдеСнимка: Ethan Cairns/Zumapress/picture alliance

Хелоуин произлиза от " All Hallows Eve " (вечерта преди Вси Светии), когато се уважава паметта на мъртвите и се насочат молебствия за тях. Смятало се е, че душите им чакат Страшния съд. В ранното християнство хората са вярвали, че този ден ще настъпи скоро, само че това по този начин и не се случва.

" Тогава хората започнали да се питат какво се случва с душите ", споделя Дагмар Хенел, културен антрополог от Бон. От това се ражда концепцията за чистилището - междинна спирка сред гибелта и вечността, където хората стартират да отработват греховете си и да се пречистват. Съществувала и връзка сред живите и душите в отвъдното.

" Това се среща във всички религии: вярването, че можем да влияем на отвъдния свят и назад, по тази причина се молим с броеница, вършим положителни каузи и даваме лепта - преди време се е считало, че това има директно влияние върху бедните души в чистилището ", споделя Хенел пред Дъждовни води.

През Средновековието, в навечерието на Вси светии, хората ходели от врата на врата, с цел да желаят лепта за бедните. В някои селски региони в Германия обичаят към момента се практикува - ергени вървят от село на село, молят се, пеят, благославят хората и получават пари или храна в подмяна. В Съединените щати тази традиция се е трансформирала в детска игра и е известна като " беля или лакомство ".

Изчезването на една традиция

С повишаването на въздействието на Просвещението върху религията през XVIII и XIX век църквата става все по-скептична към старите традиции и даже ги не разрешава, споделя Хенел. В хода на индустриализацията се развили по-добри публични мрежи, тъй че хората нямали вече нужда да събират толкоз доста за бедните. " Така подтекстът на тази традиция липсващ ", изяснява културният антрополог.

Когато през XIX век в Германия е въведено общественото законодателство на немския общественик Ото декор Бисмарк, тази потребност от лепта изчезва. Държавата става виновна за издръжката на бедните. Може би това е повода за отмирането на този бит.

Миграцията на Хелоуин

Но обичаят не изчезва напълно на всички места. Ирландските имигранти придвижват Хелоуин в Съединени американски щати през XIX век. Според Ларс Винтерберг, антрополог от университета в Бон, Хелоуин се е чествал най-вече в кварталите на огромните американски градове, където имало ирландски имигранти. " Интеграцията рядко е еднопосочна ", споделя Винтерберг пред Дъждовни води. " Всъщност културата на имигрантите постоянно се слива с тази на приемащото общество. " Така традицията на Хелоуин се популяризира в Съединени американски щати. Първоначално той е бил повече или по-малко празник за децата, а по-късно възрастните се включват с костюми и декорация.

По време на Втората международна война и след нея празникът се завръща в Европа. Американските бойци, ситуирани в Германия, честват Хелоуин. По-късно той се популяризира в европейската просвета и посредством филми и телевизионни сериали.

Това кексе с червеи е от сладко тесто и захар. Червеите са в действителност бонбони. Снимка: BEN STANSALL/AFP/Getty Images

Филмът на ужасите " Хелоуин " на Джон Карпентър от 1978 несъмнено разсънва възторг за празника. Той съчетава смесица от хелоуински детайли - от зомбита, демони и вещици до вампири, призраци и детски игри. По подигравка на ориста Хелоуин към този момент се чества по американски даже в Ирландия.  " В Ирландия през днешния ден честват американски празник с ирландски корени, само че по американски пример ", споделя етнологът Йорг Фукс от университета във Вюрцбург.

Заместител на карнавалите?

През 1990-те години манията по Хелоуин набра скорост и в Германия. Сякаш карнавалната промишленост искаше да наложи този празник на германците, счита Йорг Фукс. Той има забавна доктрина за това: " През 1991 зимните карнавални шествия бяха анулирани заради войната в Ирак. Това беше злополука за немската карнавална индустрия, те изгубиха милиони. Търсеха си втори източник на доходи и се замислиха кой празник към момента може да бъде създаден. Оттогава насам се следи търговски взрив на артикули за Хелоуин. "

Празникът в навечерието на Вси Светии обаче не впечатлява изключително доста хора в Германия. По него се увличат най-много деца и младежи. Германците имат опция - изключително живеещите в Рейнската област. На 11 ноември там стартира карнавалният сезон, така наречен пети сезон. Той продължава до Пепеляна сряда - и се основава на остарял християнски бит.

***

Разгледайте и тази изложба от нашия списък:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР