Денят на шегата се празнува в различни страни по света

...
Денят на шегата се празнува в различни страни по света
Коментари Харесай

Отбелязваме деня на шегата и лъжата

Денят на шегата се чества в разнообразни страни по света на 1 април всяка година.

Денят на шегата не е формален празник, само че си е спечелил необятна известност и се чества като ден, в който хората се майтапят и си описват занимателни небивалици - на своите другари, на фамилията, учителите, съседите и сътрудниците.

Съществуват разнообразни версии за произхода на деня на шегата.

Една от версиите за началото на традицията да се майтапим е обвързвана с Франция, по времето на Луи XIV и промяната на Юлианския календар с Грегорианския. Кралят издал закон, с който вкарва датата 1 април за начало на календарната година на мястото на 1 януари. Френските жители се възпротивили на тази концепция и в символ на митинг на идната година изпратили новогодишни картички на 1 април. Законът не влезнал в действие, само че изпращането на картички се запомнило като смешка, обвързвана с датата 1 април. През идващите години французите траяли да измислят разнообразни смешки, които се правели в този ден.

Друга история споделя, че празникът на хумора се е родил в Англия през 1860 година. Тогава британски джентълмени били поканени на тържествена гала по "изкъпването на белите лъвове ", която трябвало да се организира на 1 април. Англичаните не се усъмнили в странната гала и завели и съпругите си на посоченото място. За тази смешка се говорело дълго време по-късно, а 40 години по-късно 1 април бил наименуван Денят на глупците.

Ние, българите, също можем да претендираме, че сме измислили този празник. Още повече, че Габрово е общоизвестната столицата на хумора. Любопитен факт е, че точно на тази дата "визитната картичка " на града - Домът на хумора и сатирата, отваря порти през 1972 година.

Автор на девиза на Музея - “Светът е оживял, тъй като се е смял”, е Радой Ралин.

Музеят посреща своите гости с радостния привет на обичани хумористични герои, чиито скулптурни композиции оформят Парка на смеха:

известния с хитрините си воин от българския фолклор Хитър Петър;
най-великия комедиант на всички времена Чарли Чаплин;
неразделните Дон кихот и Санчо Панса;
голям безоблачен часовник-кабарче;
странната Вавилонска кула от железни боклуци.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР