Денят на освобождението обединява българите от цял свят. Днес всички,

...
Денят на освобождението обединява българите от цял свят. Днес всички,
Коментари Харесай

Вицето Йотова от САЩ: С Радев сме насреща, за да пребъде българският народ

" Денят на освобождението сплотява българите от целия свят. Днес всички, без значение в коя част на света се намираме, сме си подали ръце едни към други. " С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства българите в Лос Анджелис, където участва на тържественото отбелязване на Националния празник на България в Българското учебно заведение " Св. Св. Кирил и Методий ".

" Паметната дата, когато преди 141 години българският народ позна свободата, сложи печата на историята върху ориста на целия български народ и върху самостоятелната орис на всеки от нас ", съобщи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът посочи, че 3 март възкреси от робската тъма една от най-старите страни в Европа и още веднъж я сложи на европейската и международната карта, върна величието на българския народ, който с геройство, сила, идеализъм и неизменност се изправи против поробителя и извоюва свободата си.

Като недостойни дефинира Илияна Йотова опитите за пренаписване на историята. " България не получи безплатно свободата си. Свободата е дело на българите. Без Българското възобновление, българската интелектуална мисъл, огромната роля на Българската православна черква, без национално-освободителното придвижване нямаше по какъв начин да се случи Руско-турската освободителна война, нямаше да се случи свободата преди 141 години ", съобщи Илияна Йотова. " Днес прекланяме глави пред българите и хилядите воини на други нации, които вървяха паралелно с българския по пътя към свободата ", акцентира вицепрезидентът.

" Трябва да прочетем посланията за независимост и мир, които ни изпраща 3 март. Да сме на първо място свободни вътре в себе си! Заедно да работим за България - такава, каквато ни я завещаха славните ни герои ", прикани Илияна Йотова.

" Силният български дух господства през днешния ден в тази зала - от най-малките до най-големите в българската общественост ", съобщи вицепрезидентът. Илияна Йотова дефинира учебно заведение " Св. св. Кирил и Методий " като мощен нравствен център, който освен съхранява българския дух, само че и го развива.

" Няма ние и вие, вие не сте другите българи. Ние сме един народ. Днес най-важното, което желаеме всички, е единство на българския народ, на българската нация. В световния свят наша задача е да запазим своята национална еднаквост без значение от самостоятелната ни орис, да възпитаме децата си в самочувствие, че са българи ", посочи вицепрезидентът.

Илияна Йотова уточни, че най-големият белег на тази еднаквост е езикът. " Съхранението и разпространяването на българския език би трябвало да бъде задача на всички ни - българите в България и българите в чужбина ", съобщи вицепрезидентът. По време на тържеството учениците пяха и рецитираха стихове на български език.

" В лицето на мен и президента Румен Радев имате хора, на които можете да разчитате, които постоянно са отсреща за помощ и подпомагане, с цел да пребъде българският народ ", приключи приветствието си Илияна Йотова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР