Денят на народните будители е учреден през 1922 година в

...
Денят на народните будители е учреден през 1922 година в
Коментари Харесай

Защо точно 1 ноември?

Денят на националните будители е основан през 1922 година в България като ден на респект към героите на Освободителните войни и водачите на националното възрождение. Той е отдаден на персони като Васил Левски, Христо Ботев, Гео Милев, Христо Смирненски и доста, доста други, които посвещават живота си за свободата и културното просвещение на страната.

Но за какво тъкмо 1 ноември?

Датата, определена за този празник не е инцидентна. Този ден е знак на българската вяра и блян към независимост. и демонстрира мъдростта на остарелия държавен хайлайф. Това е датата, на която във всички краища на българските земи се празнува Св. Йоан Рилски Чудотворец, създателят на Рилския манастир и най-почитан наш свете

Защо е значим Денят на националните будители?

Този по този начин важен български празник има за цел да насочи вниманието ни къмнационалните герои и националния идентитет, както и да насърчи патриотизма и културната култура. Неизменна част от празника са многочислените тържества, културни събития, в границите на които сервира венци и цветя на паметниците на героите в цялата страна.

Какво в действителност онзачава " будител " и за какво той е по този начин значим за обществото ни и за вски от нас като персона?

Терминът " будител " се употребява, с цел да опише персона, която има голямо, само че и значимо въздействие върху обществото. В подтекста на българската история, " будител " се отнася до интелектуалци, поети, писатели, революционери и деятели, които са играли значима роля във възрожденското придвижване на 19-ти век и в битката за национално избавление от османско робство.

Какво прави будителят?

Будителите са тези персони, които оказват помощ на обществото да осъзнае своята национална еднаквост и културно завещание. Те поддържат и предизвикват гордостта към българския език, просвета и история. Голяма част от тях са учители и въобще хора, работещи в областта на образованието. Те са съдействали за развиването на образованието в България и са се борили за отварянето на учебни заведения и възстановяване на знанията за народа.

Дейността и достиженията на будителите са източник на ентусиазъм и горделивост за българските жители. Те служат като образец за ангажираност и обич към родината. Именно по тази причина би трябвало да почитаме и да се въодушевяваме от делата им.

Споделете кои са вашите персонални будители? Кои са тези хора, които ви въодушевяват и подбуждат да се развивате?
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР