Денят на Европа е празник на Европейския съюз, на единството

...
Денят на Европа е празник на Европейския съюз, на единството
Коментари Харесай

Ден на Европа

Денят на Европа е празник на Европейския съюз, на единството и мира на остарелия континент. Отбелязва се на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединяване в Европа.
На 9 май 1950 година, 5 години след края на Втората международна война, той приканва за сливане на френските и западногерманските запаси и индустрия за произвеждане на въглища и стомана, с цел да се избегнат бъдещи военни спорове. „ Декларацията на Шуман “ е в основата на Европейската общественост за въглища и стомана, предходник на днешния Европейски Съюз.
Робер Шуман предлага да се сътвори наднационална европейска институция, която да дава отговор за ръководството на бранша. Страните, към които той се обръща, до неотдавна са взели участие в разрушителен боен спор между тях. На този ден се слага началото на обединяване на страните в Европа и поддържането на мирни връзки на Стария континент. „ Декларацията на Шуман “ се смята за основата на днешна обединена Европа, за началото на поетия път към общественост на споделени полезности и общи ползи.
През 1985 година ръководителите на страните от Европейския съюз на съвещание в Милано вземат решение 9 май да бъде празнуван като Ден на Европа. Оттогава до през днешния ден 9 май символизира устрема към единение, мир и разцвет в Европа. В България Денят на Европа е разгласен за отбелязване с Постановление № 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 година
Денят на Европа тази година ще бъде маркиран със особено включване онлайн в интернет под наслов „ Заедно като един – Together as one ”. По време на едночасов стрийминг от Виена 9 реализатори от страни от Европейски Съюз ще изпълнят Деветата симфония на Бетовен, призната за химн на Съюза, за 9 минути, като си предават щафетата и всеки показа своя интерпретация в друг музикален жанр.
Началото на живото лъчение е в 11.00 ч. (Виенско време) на 9 май. Братята Константин и Александър Владигерови са измежду деветимата актьори, които от своите дневни ще поздравят жителите на европейската общественост, а стилът им на осъществяване ще бъде балкански джаз и класика.
Всеки от останалите осем създатели ще извърши „ Одата на насладата “ в друг род в музиката - от класическа до поп, джаз, рап и други Част от осъществяването ще бъде преведено и на жестомимичен език.
В едночасовата стратегия на живото лъчение са планувани и oфициални изказвания на Генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, на висшия представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, на австрийските министър на външните работи - Александър Шаленберг и на изкуствата и културата - Улрике Луначек, както и къси диалози онлайн с актьори от целия Европейски Съюз по отношение на европейската взаимност и оправянето с живота в някои сложни моменти по време на самоизолирането.
Освен на Деня на Европа събитието е отдадено и на 25 години участие на Република Австрия в Европейски Съюз, 70 години от прочитането на декларацията на Робер Шуман, 75 години от основаването на Организация на обединените нации, 250 години от рождението на Бетовен, както и солидарността и многостранността на Европейски Съюз.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР