Денят на Аляска е официален празник на едноименния американски щат

...
Денят на Аляска е официален празник на едноименния американски щат
Коментари Харесай

САЩ купува Аляска за $7,2 млн.

Денят на Аляска е формален празник на едноименния американски щат и се отбелязва на 18 октомври.

Това е денят, в който през 1867 година американският конгрес, направляван от държавния секретар Уилям Стюард, закупува от Руската империя за $7,2 млн. най-северната територия на континента. Аляска публично е оповестена за 49-и щат на Съединени американски щати на 3 януари 1959 година По данни от 2015 година в него живеят 738 432 души.

Името „ Аляска “ (на британски: Alaska) най-вероятно произлиза от алеутската дума за „ огромна страна “ или „ суша “. Местните я назовават „ Алиеска “, което значи „ огромната земя “. Нейната повърхност е 1 717 854 кв. км, а столицата е Джуно. Основният занаят е туризъм и лов на риба.

Сред младите Аляска към този момент е известна и като Малката България поради многочислените наши студенти, които вървят там на бригада.

От страна на американския Конгрес покупката е изглеждала извънредно неизгодна, тъй като е обвързвана със обилни разноски по поддръжката на голямото и отдалечено от източното крайбрежие притежание, а също така гражданската война е разорила хазната.

За 19. век и изобщо в историята на Съединени американски щати покупката на Аляска се оказва второто по значителност териториално уголемение след покупката на Луизиана.

В началото на 20. век в Аляска се разраства тресчица за злато, а находищата на петрол и газ в района се правят оценка планирано на 180 милиарда $.

За пръв път празникът на щата е маркиран през 1949 година с началото на Студената война. Денят е заплатен неработен за работещите там, както и неучебен за учениците.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР