Денят е 5 юни 2012 г. В навечерието на предстоящите

...
Денят е 5 юни 2012 г. В навечерието на предстоящите
Коментари Харесай

Пак надежди за есента на олигарха

Денят е 5 юни 2012 година В навечерието на идните избори за основен прокурор тогавашният американски дипломат Джеймс Уорлик пътува до Пловдив за среща с тогавашния ръководител на окръжния съд под тепетата Сотир Цацаров. Срещата остава скрита за медиите, след което се появяват ведри фотоси с информация за замяна на любезности и общи приказки за правосъдната система.

"В страната има доста извънредно положителни адвокати и арбитър Цацаров е един от тях. В Пловдив се вършат доста положителни неща и се подхващат ограничения за възстановяване на правосъдната система ", разяснява Уорлик. Казаното е в подтекста на подготовката за основаването на профилираните наказателни прокуратура и съд. После излиза наяве, че разискването на правосъдната система включвало и идния избор на новия Висш правосъден съвет. Който пък избира по-късно Цацаров за основен прокурор, като тогавашният правосъден министър Диана Ковачева не дава въобще опция за гласоподаване на другите две кандидатури, а някои от издигналите ги членове на съвета се отхвърлят от тях в интерес на верния претендент.

На процедура думите на Уорлик поставят презокеански щемпел на дадената две години по-рано от постоянният участник в американските молитвени закуски Цветан Цветанов оценка на Цацаров. С нея Цветанов адмирира прословутата твърда наказателна политика в пловдивския правосъден регион, при която оправдателните присъди са изключение.

"Давам за образец арбитър Цацаров, тъй като Цацаров е един от може би най-стабилните съдии в България, който е получил най-хубавата поддръжка както от министерството, по този начин също от прокуратурата, по този начин също и от обществеността, по този начин също от европейските ни сътрудници. И го давам единствено за образец. И да се вземат едни присъди, които се издават някъде другаде, било то в някой различен град, който вие си изберете, и да погледнем за едно и също закононарушение какво е получил от единия съд и какво получава от другия съд! ", споделя Цветанов.

В навечерието на избора за идващ основен прокурор историята като че ли се повтаря. Цацаров, гласеният за негов правоприемник Иван Гешев и шефовете на службите летят скрито от медиите до Съединени американски щати. После всички се снимат пред американски байраци без... американските домакини. Което поражда полушеговити подозрения, че са били там. Както и спекулации, че Цацаров имал възбрана за влизане в страната поради систематичността и предмета на визитите му в Турция, Русия, Азербайджан, Казахстан, Дубай.

Сериозните мнения са обаче нормалните - че нашите са получили указания против кого да извърнат полицейско-прокурорския огън на родна сцена. Споменават се годишните отчети на Държавния департамент, които постоянно маркират България с клеймото на отхвърли от правосъдие против корумпираните по високите властови етажи. Същите проблеми, за които незаменимият ни министър председател Бойко Борисов водеше доста "конструктивни " диалози с ексшефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Леон Панета още през 2010 година, а някогашният президент Барак Обама насърчаваше българските управляващи за кавга с "Октопода ".

Всичко може, несъмнено, да е много по-прозаично - като да вземем за пример ортаклъка с Ердоган, русофилските ни залитания или правила за балансиране по оста Москва - Вашингтон. Най-смелите упования са обаче мъчително еднопосочни - за дейности, които най-малко да пренаредят подмолните схеми на статуквото, до момента в който очевидно разбутват кочината. А практиката демонстрира, че след сходни задгранични оперативки в хода на предизборна акция дейностите не се бавят. Въпросът е дали (по израза на един различен съдия) "на всяко прасе му идва Коледата ".

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР