Ден след отварянето на платното към Бургас по магистрала Тракия

...
Ден след отварянето на платното към Бургас по магистрала Тракия
Коментари Харесай

Пак тапи към морето: Катастрофи затрудниха трафика по АМ Тракия

Ден след отварянето на платното към Бургас по автомагистрала " Тракия " край Стара Загора - 8 леки произшествия станаха причина за образуването на тапи в региона. Няма потърпевши, само че трафикът към морето беше усложнен. Новоремонтираният сектор на автомагистралата сред Чирпан и Стара Загора обаче спомогна закъснението на пътуващите да бъде обезщетено.

Засиленият трафик към морето още сутринта докара до верижни произшествия за благополучие леки, единствено с материални вреди. Инцидентите станаха в региона на 108-мия километър, където имаше краткотрайно закъснение на придвижването.

След като през вчерашния ден беше пуснат 23-километровият сектор сред Чирпан и Стара Загора в посока Бургас, в този момент тапите остават единствено в противоположното трасе към София. Там ремонтните работи текат стремително, с цел да може в края на другата седмица и платното към столицата да бъде отворено за придвижване. Дотогава пътуващите от Бургас към София ще се отклоняват при пътен възел " Стара Загора " след 208-и км и след пътен възел " Чирпан- Изток " ще се излиза на автомагистралата. Алтернативен маршрут е и Подбалканският път.

За час и половина в сектор от половин километър на автомагистралата край Стамболийски се сблъскаха поредно 8 автомобила допуска се поради похищение на вниманието на водачите. Четири полицейски екипа подкрепяха придвижването, което закратко се осъществяваше единствено в едната лента на платното в посока Бургас.

После колите наваксваха забавянето по новоремонтирания сектор сред Чирпан и Стара Загора. Някои от пътуващите към морето бяха прелестно сюрпризирани, че няма да се наложи да употребяват обходния маршрут.

Специалистите от Европейския център за транспортни политики са безапелационни, че въпреки и ново, трасето не е положително.

При мерене с рефлектометър пътната конюнктура е с 40 миликандела по-ниска светлоотразителност при нощната светлоотразителност и с съвсем 40% при светлоотразителност за мокро време. Това значи че тази пътна маркировка не дава отговор на нормативните условия. На места износващият пласт на асфалта е доста тъничък до един сантиметър при нормативно условие сред 4 и 6 см, изясни Диана Русинова, ръководител Европейски център за транспортни политики.

От Европейския център за транспортни политики приканват да се направи експертиза в самостоятелна лаборатория за положението на асфалтовото покритие, а маркировката да бъде незабавно възобновена.

Според специалистите и по новооткритото трасе сред Чирпан и Стара Загора, и в ремонтирания преди този момент сектор от 160-тия км до Чирпан към момента има талази в асфалтовата настилка.

Екип на БНТ-Пловдив
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР