Ден след като премиерът обяви социално-икономически антикризисни мерки за над

...
Ден след като премиерът обяви социално-икономически антикризисни мерки за над
Коментари Харесай

Управляващите ни заляха с обещания за нови 2.2 млрд. лв.

Ден откакто министър председателят разгласи социално-икономически антикризисни ограничения за над 1.6 милиарда лева, през днешния ден на специфичен брифинг новият министър на стопанската система Лъчезар Борисов даде обещание още 1.8 милиарда лева до края на годината да се излеят върху закъсалите от коронакризата компании. Наред с тях се договаряло от есента разполагаем на бизнеса да бъдат още 400 млн. лева

Парите този път няма да дойдат от бюджета, а от европейските стратегии и от държавната Българска банка за развиване. На практика те към този момент са контрактувани средства, които единствено ще бъдат разместени от предварително утвърдените схеми за финансиране към най-затруднените от коронакризата компании и браншове.

Преди новият министър на стопанската система да обясни по какви схеми ще бъдат разпределени средствата, той даде думата на водача на НФСБ Валери Симеонов. Коалиционният сътрудник изясни, че повече няма да витаят клюки как във ведомството има чиновници, които работят с избрани консултанти и единствено с тяхното ходатайство и с избран % отчисления може да се получат еврогрантове. 

Затова министър Борисов ще сътвори самобитен контролен орган на разпределението на парите с присъединяване на представители на работодателските организации. На всеки две седмици на уеб страницата на министерството ще тече доклад на осъществяването на новите схеми за подкрепяне, а на специалени телефон ще се одобряват сигнали за нередности.

За подозрения за нередности при отпущането на грантовете загатна и министър председателят Бойко Борисов при освобождението на досегашния министър на стопанската система Емил Караниколов.

От активизираните 1.8 милиарда лева 750 млн. лева ще бъдат под формата на безплатно финансиране по разнообразни схеми - за увеличение на ликвидността и потенциала, за цифровизация и за нововъведения в малки и междинни предприятия. За безплатно финансиране на засегнатите от COVID-кризата компании ще се пренасочат и 200 млн. лева от сегашните схеми на ББР за гарантиране на заеми.

Прословутата скица за грантове от 3000 до 10 000 лева за микро и дребни компании ще бъде финализирана до месец-месец и нещо, като всички компании, които дават отговор на изискванията, ще получат финансиране, даде обещание министър Борисов.

Както стана печално известно 27 000 компании аплайваха електронно по тази скица и от май до момента администрацията на Оперативна програма " Иновации и конкурентоспособност " е съумяла да обработи не повече от 7000 от заявките. " За първи път от 14 години ръководещият орган на ОПИК е изправен пред подобен стрес-тест ", призна министър Борисов. От понеделник той е издал заповед да се работи събота и неделя, а през седмицата - до 22.00 ч вечерта, с цел да се форсира процеса по утвърждение на претендентите. Между 10 и 20 специалисти от МТСП, които работят за ОП " Развитие на човешките запаси ", ще се причислят към оценяването, ще бъдат пренасочени и други чиновници на икономическото министерство да оказват помощ на сътрудниците си.

В момента стартира набирането на поръчки за грантове до 300 000 лева и за междинни предприятия, като министър Борисов даде обещание утвърждението на претендентите да не се точи до ноември, а да завърши по-рано.

Преди брифинга управлението на Министерството на стопанската система е разискало новите схеми с представители на работодателските организации. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР