Ден след като финансовият министър Асен Василев каза пред Файненшъл

...
Ден след като финансовият министър Асен Василев каза пред Файненшъл
Коментари Харесай

Рафинерията на Лукойл в Бургас не се продава, обяви компанията собственик пред Блумбърг

Ден откакто финансовият министър Асен Василев сподели пред " Файненшъл таймс ", че рафинерията на " Лукойл " в Бургас е пред развой на продажба, компанията притежател отхвърли да води договаряния. Не е получавала и предложения. Това излиза наяве от известие на записаното в Швейцария комерсиално поделение на " ЛУКойл " - " Литаско " (LITASCO SA), изпратено до организация " Блумбърг ".

" Литаско " е основен акционер в " Лукойл Нефтохим Бургас ", а сдружението е благосъстоятелност на съветския частен петролен колос " Лукойл ". Съобщението до " Блумбърг " беше препечатано и от съветската държавна организация ТАСС.

" Литаско " не е назначавала обществена или частна организация да търси евентуални купувачи или да води договаряния за продажба от нейно име ", изясняват от сдружението. " ЛУКойл Нефтохим Бургас " АД е сдружение, ситуирано в страна членка на Европейски Съюз, което е благосъстоятелност на " Литаско ". Съгласно европейското законодателство за отбрана на частната благосъстоятелност, както и нормалните бизнес практики, всяко желание за закупуване на актив, принадлежащ на друга компания, би трябвало първо да бъде разисквано сред участващите контрагенти и едвам по-късно - с управляващите на страната, в която се намират съответните активи, допълват от " Литаско " в цитираната позиция.

Коментар от централата на " Лукойл " в Москва към този момент няма.

Историята потегли от материал на " Файненшъл таймс " във вторник. Пред изданието финансовият министър Асен Василев споделя, че под напън от българското държавно управление " ЛУКойл " е почнала развой на продажба на " Нетфохим " - Бургас и има интерес от купувачи. По-късно и министър председателят Николай Денков сподели пред публицисти, че " интерес във връзка с " Лукойл Нефтохим " се показва към този момент от няколко месеца от разнообразни страни ".

Изявленията на българските управляващи идват на фона на няколко вести от последните месеци.

Първо ръководещите в България лишиха дълготрайната концесия на пристанище " Росенец " от рафинерията и страната към този момент оперира инфраструктурата, а " Лукойл Нефтохим " заплаща пристанищни такси. Въведено беше и в допълнение облагане на облагата на рафинерията от продажбата на горива. След като предходното държавно управление, в което Асен Василев беше финансов министър, издейства изключение за " Лукойл " от общата европейска възбрана за импорт на съветски петрол и петролни артикули на територията на Европейски Съюз, напълно неотдавна Народното събрание одобри, че действието на това изключение ще завърши предварително - на 1 октомври 2024 година Позволената от Европейски Съюз дерогация е до края на 2024 година, след което глобите против Русия и възбраната за импорт на съветски нефт в България щяха да отпаднат по този начин или другояче.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР