Ден преди старта на XXIII-те зимни олимпийски игри ви предлагаме

...
Ден преди старта на XXIII-те зимни олимпийски игри ви предлагаме
Коментари Харесай

10 факта за Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг 2018 година

Ден преди старта на XXIII-те зимни олимпийски игри ви предлагаме някои любопитни обстоятелството за града хазаин и за провеждането на самата Олимпиада.

1. Къде и по кое време ще се проведат Зимните олимпийски игри през 2018 година?

XXIII-те зимни олимпийски игри ще се проведат в Пьонгчанг от 9 до 25 февруари 2018 година Южна Корея ще бъде хазаин на спортния конгрес за повторно след летните олимпийски игри в Сеул през 1988 година Градът съумява да завоюва семейството след два предишни несполучливи опита, когато губи конкуренцията надлежно от Ванкувър и Сочи.

Разположен в провинция Кануън, част от планинската верига Тебек, на към 180 км източно от столицата на Южна Корея – Сеул, Пьончан е най-малкият град след Лилехамер, който ще одобри олимпийски игри. В провинцията се намират голям брой будистки храмове, измежду които и известният Уолджонгса, учреден преди близо 1400 години.

Церемонията по откриването на XXIII-те зимни олимпийски игри е на 9 февруари и ще бъде излъчена онлайн по Българска национална телевизия.

2. Кои са новите дисциплини?

В програмата на зимните олимпийски игри влизат четири нови надпревари – сноуборд Биг Еър (който замества паралелния слалом), смесени двойки по кърлинг, всеобщ старт в бързото пързаляне с кънки и смесено отборно съревнование в алпийските ски. По този метод броят на дисциплините доближава 102 в 7 типа спорт (15 дисциплини). В Пьончан ще бъдат разиграни 102 комплекта медали.

3. За новата антидопингова система

Нова антидопингова система ще работи по време на Игрите в Пьонгчанг, а в дните сред 9 и 25 февруари ще бъдат направени близо 2500 теста. Според медицинския шеф на МОК Ричард Бъджет антидопинговите ограничения, които ще бъдат взети в Пьонгчанг, ще са най-изчерпателните в олимпийската история.

4. За рекордния брой участници

Според Организационния комитет на Игрите, тази година ще бъде подложен връх по брой на спортистите, които ще вземат присъединяване в дисциплините. Към датата на приключването на периода за поръчки, присъединяване си са удостоверили 2925 спортисти от 92 страни. В предходните Зимни олимпийски игри в Сочи преди 4 години са взели участие 2858 спортисти от 88 страни.

Най-голямата делегация ще бъде тази на Съединени американски щати, с рекордните 242 спортисти. В отбора има 107 дами и 135 мъже. Отборът е воден от огромните звезди Линдзи Вон (ски-алпийски дисциплини), Нейтън Чън (фигурно пързаляне) и Шани Дейвис (бързо пързаляне с кънки).

За първи път присъединяване на Зимна Олимпиада ще вземат състезатели от Малайзия, Сингапур, Еквадор, Еритрея, Нигерия и Косово.

5. За съюза сред Северна и Южна Корея

Представителите на Република Корея и на КНДР ще преминат на церемонията на откриването на Зимните олимпийски игри в Пьончан под общ байрак. Скиори алпийци, скиори бегачи, състезатели по фигурно пързаляне, както и състезатели по шорттрек, които са общо 10 на брой, ще показват КНДР на олимпиадата. Северна и домакините от Южна Корея ще имат общ женски тим по време на шампионата по хокей на лед.

Решението за обединявания тим провокира публично неодобрение в Република Корея, тъй като много хора се притесняват, че локалните хокеистки няма да имат късмет да играят пред личната си аудитория на Олимпиадата. Според решение на Международния олимпийски комитет смесеният корейски тим ще се състои от 35 състезателки, само че в мачовете ще могат да вземат участие по 22.

 10 обстоятелството за Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг 2018 година

6. За присъединяване на Русия

Участието на Русия на Олимпийските игри в Пьонгчанг се трансформира в същинска сага. Недопускането на Русия до присъединяване в зимните олимпийски игри в Пьончанг е единствено една от глобите, които Международният олимпийски комитет (МОК) наложи на страната след разкритията към „ държавно спонсорираната скица за приложимост, разпространяване и прикриване на допинг по време на зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 година “. Решението на МОК е предшествано от 17-месечно следствие, водено от някогашния президент на Швейцария Самуел Шмид.

Руските спортисти, които не са нарушили антидопинговите правила обаче ще могат да вземат участие с безпристрастен статут. Забранено е и потреблението на съветските знаци в екипите, както байрак и химн по време на надпреварите. Спортистите ще могат да вземат участие, без значение самостоятелно или отборно, под името Олимпийски състезател от Русия (ОСР).

В края на януари 2018 година от Спортния трибунал (КАС) оповестиха, че нямат задоволително доказателства за нарушавания на разпоредбите от страна на общо 28 съветски спортисти. За други 11 спортисти от Русия КАС твърдеше, че са нарушили разпоредбите за приложимост на неразрешени стимуланти, само че наказванията им бяха понижени и те трябваше да вземат присъединяване на зимната олимпиада в Пьонгчанг през февруари. След решението на КАС от Руския олимпийски комитет пожелаха 13 спортисти и още двама треньори да получат право на присъединяване в Игрите, само че от МОК им отхвърлиха присъединяване.

7. Кои са българските олимпийци?

Страната ни ще взе участие с 21 състезатели в 6 спорта – алпийски ски, биатлон, ски-бягане, ски-скок, сноуборд и шейни. Ето и имената на българските спортисти:

Сноуборд: Александра Жекова, Радослав Янков
Ски алпийски дисциплини: Албърт Попов и Мария Киркова
Ски скок: Владимир Зографски
Ски тичане: Веселин Цинзов, Йордан Чучуганов и Антония Григорова-Бургова
Шейни: Павел Ангелов
Биатлон: Красимир Анев, Владимир Илиев, Антон Синапов, Димитър Герджиков, Михаил Клечеров, Емилия Йорданова, Десислава Стоянова, Стефани Попова, Даниела Кадева и Милена Тодорова.

Ако някой от изброените донесе на България златен орден, той ще получи награда от 250 000 лева, съгласно решение на Министерството на младежта и спорта. За сребро премията е в размер на 200 000 лева, а за бронз – 150 000 лева.

8. За Олимпийското село

Всъщност олимпийските села са две. Едното е в Пьонгчанг, където ще са по-голяма част от спортистите, а другото е в Гангвон, където ще са надпреварите по фигурно пързаляне, хокей на лед и пързалянето с кънки. В Олимпийското село има ресторант, който ще бъде отворен 24 часа в денонощието и ще предлага както локална кухня, по този начин и деликатеси от целия свят. Освен това спортистите ща имат разполагаем зала за занимания, оздравителен и медицински център и голяма фитнес зала.

9. За новите технологии

Роботи ще посрещнат състезателите на Зимната Олимпиада в Южна Корея. Това са машини, особено основани, с цел да обслужват посетителите. Те могат да извършват песни, да приказват с посетителите, а също по този начин и да доставят състезателите с потребна информация, като да вземем за пример: какво ще е времето в околните дни или къде се намира фитнеса. Освен това в Пьонгчанг за първи път ще се употребява мобилна мрежа от ново потомство 5G.

10. За защитните средства

Пьонгчанг 2018 ще бъде запомнен с още един връх – ще бъдат раздадени най-вече презервативи на спортистите по време на зимните олимпийски игри. За всеки един участник са планувани по 37 кондома. За цялото време на осъществяване на олимпиадата ще бъдат раздадени 110 000 презерватива, което е с 10 000 повече от тези, които бяха обезпечени за състезателите на игрите в Сочи през 2014 г.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР