Ден преди срещата на върха ЕС – Турция утре във

...
Ден преди срещата на върха ЕС – Турция утре във
Коментари Харесай

Ердоган нямало да прави отстъпки пред ЕС във Варна

Ден преди срещата на върха Европейски Съюз – Турция на следващия ден във Варна турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че няма да допусне Западът да го поучава и няма да отстъпи пред европейските водачи, оповестява БГНЕС.

„ Западът се пробва да ни поучава, да ни дава препоръки, оставете ги за себе си. За всичко имам видео-документи. Утре и без друго ще бъдем дружно във Варна, квалифициран съм и всичко ще им покажа. Ще бъдем непоклатими, никакви отстъпки няма да вършим “, уточни Ердоган със недопечен звук пред участниците в районната конференция на ръководещата партия в Трабзон. Той акцентира, че Западът завижда и ревнува, предизвикан от динамичното развиване на Турция през последните 15 години. Н

ачалото на срещата на върха е планувано за 19 ч. и ще продължи минимум два часа, след което домакинът бойко Борисов, европейските водачи Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер ще дадат взаимна конференция. Според Анадолската организация публична Анкара чака от Европейски Съюз съответни стъпки за възобновяване на атмосферата на взаимното доверие, актуализиране на съглашението по Митническия съюз Турция – Европейски Съюз, либерализиране на визовия режим за турските жители, ускорение на процеса за финансовата помощ за сирийските бежанци в Турция и най-много общи дейности в битката против тероризма.

В същото време представителите на Европейски Съюз възприемат срещата във Варна като платформа за подсилване на съдействието за премахване на проблемите, насъбрани в връзките с Турция. Дневният ред планува разисквания на връзките на Турция с Европейски Съюз в областта на стопанската система, търговията, сигурността, битката с тероризма и външната политика, както и обстановката в Палестина, на Балканите, в Сирия, Ирак, Либия, Аракан. Освен всичко това Анкара ще упорства за очистване на политическите и изкуствените загради в преговорния развой за участието на Турция в Европейски Съюз.

Ердоган възнамерява диалози с Туск и Юнкер по въпроса за уговорките на Брюксел пред Анкара, както и казуса за противодействието против активността на терористите в европейските страни. Миналата седмица в обществена тирада турският държавен глава съобщи, че Европа покровителства терористични групировки на своята територия и оказва безплатна помощ на терористи, като по този метод ги употребява като инструмент против Турция.

„ Видяха това в Африн, както и по време на интервенцията „ Щит на Ефрат “. Но не извършиха обещанията, които ни дадоха “, бе споделил президентът. Тогава той разгласи, че е подготвил купища видеозаписи и снимки, направени в лагерите на търсещите леговище бежанци, и че ще ги даде на Варненската среща.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР