Ден преди да пристигне на работно посещение в София германският

...
Ден преди да пристигне на работно посещение в София германският
Коментари Харесай

Еманюел Макрон и Ангела Меркел обсъдиха горещите европейски теми

Ден преди да дойде на работно посещаване в София немският канцлер Ангела Меркел се срещна в Париж с френския президент Еманюел Макрон. Брекзит, миграция, защита, еврозона бяха водещи тематики на диалозите им.

Заявката на президента Макрон за лидерска позиция в Европа към този момент е добре позната на всички в Съюза, а последните 24 часа са следващото доказателство за упоритостите му.

На срещата му през вчерашния ден с английския министър председател Тереза Мей беше пхредвидено да не се визира тематиката за брекзит. Макрон обаче откри метод да каже: „ Искате достът до общия европейски пазар? Заповядайте! Но би трябвало да плащате в евробюджета и да спазвате общото законодателство”.

Темата за миграцията продължава да слага под въпрос европейското единение.

Неотдавна Макрон реализира триумф с плана си за начало на обща европейска защита, само че в този момент има мощна потребност от поддръжката на Меркел, с цел да го развие. Хармонизиране на стопанските системи в еврозоната също е водеща тематика за френско-германската двойка.

„ За мен целта е да знаем къде отиваме. През последните месеци консолидирахме позицията си за една Европа, която закриля своите жители, и предприехме общи дейности за построяването на една Европа, която да реагира по-организирано във връзка с миграцията и която е по-независима във връзка с защитата, във връзка с цифровите технологии, опазването на околната среда, на развиването на стопанската система и инвестициите”, сподели френският президент Еманюел Макрон.

„ Споделям възгледите на президента Макрон за една Европа, която вдъхва доверие и която дава доверие и сигурност на своите жители. Нямаме никакви разлики по общите ни упоритости – за обща външна политика, за общи стратегически позиции, за подкрепяне развиването на другите страни и за обща отбранителна политика”, съобщи канцлерът Ангела Меркел.

Нищо инцидентно няма в дипломатическите совалки сред Лондон и Париж за последното денонощие, а те придават значителност на София, където на следващия ден по покана на премиера Борисов идва канцлерът Меркел.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР