Ден на общината-12 октомври Гордост, удовлетворение и нови мечти През

...
Ден на общината-12 октомври Гордост, удовлетворение и нови мечти През
Коментари Харесай

12 октомври - Ден на община Мездра

Ден на общината-12 октомври
Гордост, задоволство и нови фантазии
През актуалната година се навършват 121 години от Указ № 264 от 1898 година на княз Фердинанд, с който се основава Мездренска община. Това е незабравим акт, с който Мездра получава своето справедливо място в държавното ръководство.
„ Ключът към Северозапада “ и „ Каменното богатство на Мездра “ са единствено някои от определенията, които показват град Мездра пред туристи, посетители и вложители.
За 2019 година община Мездра се подрежда на 21-во място измежду всички институции в България дружно с Министерството на здравеопазването. За същата година Мездра е отличник измежду общините в област Враца и е на 17-та позиция от всички органи на локалното самоуправление в България.
През 2018/19 Мездра и селата се трансфораха в самобитна строителна площадка, като на практика се правиха поправки във всяко обитаемо място. Подготвиха се планове и се взе участие с оферти във всички оперативни стратегии, в които общината можеше да бъде позволена като бенефициент. Обнови се образът на града с дейно присъединяване в две програми- Национална стратегия за енергийна успеваемост и Оперативна стратегия „ Региони в напредък “. Общо 551 семейства в Мездра усетиха преимуществото и удобството да живеят в санирани жилища. Това значи, че всеки шести гражданин на града е получил бонус от страната и общината и домът му е станал по-красив и по-уютен.
Изпълниха се ограничения за енергийна успеваемост и бяха актуализирани здания на обща стойност над 7 000 000 лева – обществена благосъстоятелност. На процедура не остана такава постройка, която да не е санирана. Обновените многофамилни здания – къщи и блокове, са 59 на брой.
Успешното осъществяване на първия стадий от тази стратегия породи оневинен интерес в доста наши съграждани и общината беше класирана във втория банкет. Подписаха се контракти за финансиране през 2019 година на 4 жилищни здания и една социална на стойност 1 159 000 лева През 2019 и 2020 година ще бъдат изпълнявани още 7 контракта, за които има обезпечено финансиране.
Показателен за високото равнище на работа на общинската администрация е и фактът, че община Мездра е измежду 28-те български общини, които ще имат достъп до 14.5 млн. лева за енергийна успеваемост за саниране на многофамилни и публични здания. Средствата се отпускат от Министерство на регионалното развитие посредством Оперативна програма „ Региони в напредък “ / 2014-2020/ по мярката „ Енергийна успеваемост в периферните региони -3 “.
През месец юли 2019 година бе даден старт на обновяването на три улици в града – „ Д. Благоев “, „ Хр. Ботев “ и „ Ал. Стамболийски “ по план на Програма за развиване на селските региони. По същата стратегия има подписани контракти за още три обекта. Най-големият план, на стойност 5 519 670 лева, планува реорганизация на водопроводи в четири села от общината – Брусен, Долна Кремена, Зверино и Моравица, както и пречиствателно оборудване в Моравица.
Подписан е контракт с Държавен фонд „ Земеделие “ за ремонт и реорганизация на парк „ Алеята “ в 5-ти и 6-ти сектор /зоната над градския пазар/ на стойност 779 824.19 лева В Долна Кремена ще бъде построено осветено спортно игрище с изкуствена трева, пригодено за няколко типа спорт. Стойността на плана е 97 214.42 лева, срокът за осъществяване – 36 месеца.
Готови са включените в капиталовата стратегия планове – за затрупан пазар с трафопост, сервизно помещение и паркинг в града, площадка-градина за отдих в село Оселна, открита спортна площадка в село Боденец. През месец юли започнаха строителните действия за подсилване на свлачището при село Игнатица по план „ Съвместни старания против естествените бедствия “ посредством Европейския фонд за Регионално развиване. Сключен е контракт и следва пускане на замяна на водопроводи и канализация в град Мездра на обща стойност над 4.5 млн. лева Работи се интензивно по довеждащите водопроводи в селата Кален и Типченица. Планирани са поправки за над 100 000 лева
Идеята за превръщането на Оперативна програма „ Чистота “ в широкоспектърно дружество с благоприятни условия и потенциал за решение на необятен кръг от задания се осъществя изцяло. Направен бе ремонт на първи и втори етаж на поликлиниката. Ремонтирана е автогарата в Мездра, както и прилежащата подпорна стена, която към този момент има нов по-естетичен тип с художествената комбинация, представяща минало, настояще и бъдеще на гр. Мездра. Възстановени са парк в Люти брод, обезпечени са средства за поправки на покриви на читалища в Люти брод, Типченица, Ребърково.
Приоритетно в образованието за 2019 година са вложени 7 519 000лв. Успешно е осъществен план „ Добре пристигнали в Средновековието “. Изпълнен е поетият ангажимент за обезпечаване на безвъзмезден свободен достъп до интернет. От месец август 2019 година са обособени още 3 зони – на АК „ Калето “, пазара, алеята на кестените. Разширено е видеонаблюдението в града с монтирането на още 31 броя камери.
Постигнатото е резултат от общите старания, труд и безрезервност на чиновниците от Общинска администрация, Оперативна програма „ Чистота “, обществени действия, дейци на образованието и културата, здравни експерти, спортисти, деца и младежи, бизнес, бизнесмени и дейните жители на общината.
На този кръстопът на цивилизации, Мездра е една пъстра палитра от багри, страсти и мощни характери. Кове ориста си с поуките на предишното и ярък взор на бъдещето.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР