Ден на Европа и Ден на победата! Това олицетворява най-точно

...
Ден на Европа и Ден на победата! Това олицетворява най-точно
Коментари Харесай

В Генерал Тошево се поклониха пред жертвите, дали живота си за свободата на Европа

Ден на Европа и Ден на успеха! Това въплъщава най-точно датата 9 май. Всяка година тя се отбелязва с редица събития, както у нас, по този начин и в цяла Европа.

И в нашето малко градче, в първия работен ден от седмицата, Община Генерал Тошево означи годишнината от края на Втората международна война и уважи паметта на жертвите, дали живота си за свободата на Европа. Това се случи пред паметника в парк „ Бойна популярност “, където кметът Валентин Димитров и неговия екип поставиха венец в символ на благодарност към жертвите на войната.

На 9 май тази година се навършват 73 години от декларацията на Робер Шуман, станала основа за модерна Европа. 9 май е разгласен на срещата на високо ниво на Европейската общественост в Милано, Италия (28-29 юни 1985). Поводът е годишнина от речта на министъра на външните работи на Франция Робер Шуман в Париж, Франция (9 май 1950 г.), в която той показва проект за обединяване на въгледобивната и стоманодобивната индустрия на западноевропейските страни, което се счита за „ първата действителна крачка към европейска федерация “. Инициативата му поставя основите на днешния Европейски съюз.

На 9 май Русия пък чества годишнина от успеха във Великата отечествена война против хитлеристка Германия. Историческият мотив за празника е подписаният на 8 май в 22:43 ч. (00:43 ч. московско време на 9 май) 1945 година акт за безусловна капитулация на Германия, с което приключва Втората международна война в Европа.

По този метод се сплотяват два знаменателни момента от историята – успеха над фашизма и обединяване на страните в Европа и поддържането на мирни връзки на Стария континент.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР