Ден на детските изобретения се отбелязва по цял свят всяка

...
Ден на детските изобретения се отбелязва по цял свят всяка
Коментари Харесай

Какво изобретяват децата на ХХI век

Ден на детските изобретения се отбелязва по целия свят всяка година на 17 януари. Символично е, че датата е определена поради следния факт: на този ден през 1706 година се ражда известният академик, публицист, посланик, държавник и създател на безчет съоръжения - Бенджамин Франклин. Забележително е, че концепцията за неговото първо откритие - плавници за ръце, му хрумва още преди да стане младеж - на 12 години. Детето-чудо основава и клатещия се стол, също по този начин предлага електрическият заряд да се отбелязва с " + " и " - ", както и доста други 13-годишният Бени Бенсън пък печели състезанието за визията на държавното знаме на Аляска. Едва на 16 Джордж Нисън проектира батута. Когато е на 11, Франк Аперсън не помни на верандата у дома чаша с плодов сок, който сутринта намира в замръзнало положение, само че толкоз доста харесва приятния сладолед, че го патентова. 6-годишният Робърт Пъч не просто си мечтае за камионче, само че даже рисува играчката, а татко му съумява да я направи. Тези и доста други творения стават факт през ХVIII-ХХ век. Но и в зората на ХХI столетие новото потомство не стопира да фантазира и развива творчеството си в интерес на човечеството.

Страхотна концепция се ражда преди време в главата на британския художник и откривател Доминик Уилкокс, който предлага на 450 деца на възраст от 4 до 12 години да измислят разнообразни потребни неща и да ги нарисуват. Прави го не с цел да зарадва родителите на малчуганите с фантастични изображения, а ги оставя на майстори, които се нагърбват да трансфорат фантазиите в действителност. Така се появява планът Little Inventors, като на уеб страницата му може да се видят над 1500 хрумвания на невръстни изобретатели от 22 страни.

Дъжд за пиянство

11-годишният Мичъл от Канада измислил по какъв начин да се употребява дъждовната вода, която се стича по чадъра. Ако се натисне особено копче, в това познато на всички устройство се задейства отверстие за събирането на капки. Те се стичат по тръбичка, играеща ролята на филтър, и след филтриране попадат право в бутилката, закрепена за чадъра. Съгласете се - гениално, елементарно и доста практично.

Маратонки 4 в 1

Защо да си носите спомагателни обувки, в случай че функционалността на кънки, в това число и ролкови, както и на пружиниращи боти може да извършват единствено чифт маратонки. Вероятно биха били нужни дълги години, преди човечеството да направи сходно изобретение, в случай че 10-годишният Джошуа от Канада не беше присъединил на макс творчеството си. Изобретението му освен е извънредно практично, само че и заема доста малко място в раницата.

Бастун с радио

9-годишната Одри от Канада очевидно е много привързана към нейните баба и дядо, което проличава и по измисленото от момичето устройство. Хрумването на детето е подбудено от желанието на възрастните хора да се даде опция да слушат радио когато и да е, без значение от мястото, на което се намират. А инженерите означават, че кухият бастун идеално скрива кабелите на приемника и е изцяло безвреден за потребление.

Охлаждаща вилица

Когато сте доста гладни, а сервираното ядене е прекомерно горещо, ще ви помогне изобретението на 6-годишната Амелия от Англия. В измисления от нея уред за хранене е вграден вентилатор, който оказва помощ на парещите деликатеси да изстинат по-бързо.

Огледални очила

Фразата " Да нямаш очи на гърба си? " към този момент няма да ви наподобява фантастично, в случай че видите създаването на 11-годишния Алекс, който е роден в Обединеното Кралство. За да оцените по достолепие основаната от него джаджа, е задоволително да я сложите на главата си и, с помощта на специфичната система с огледала, ще имате опция, без да се обръщате, да наблюдавате какво става зад вас..

Четка с паста

12-годишният Хенри, живеещ на Острова, от дребен се стреми да икономисва време и пари, по тази причина основава впечатляващо устройство. При натискане единствено на едно копче пастата за зъби сама се изстисква върху четката. Всеки знае какво се прави по-нататък. А и е доста комфортно да се вземе и на път този нужен на дребни и огромни инструмент за джука хигиена.

Копче за изгубени

След като сестрата на 6-годишния Ефран от ОАЕ се е залутала в мола и изостанала от фамилията, което много се е стреснало от неналичието й и след това я търсело с часове, момчето взема решение да направи часовник против суматоха. Той е обвързван с мобилния телефон на родителите. И в случай че малчуганът се разсее и не може да откри мама или баща, задоволително е да натисне бутона, с цел да се откри местоположението му и затова бързо да го открият. Похвално е, че толкоз дребни деца към този момент се замислят върху сигурността.

Стол с 6 крайници

8-годишният Макс от Англия несъмнено доста обича да се клатушка напред-назад, когато е седнал, щом предлага да се направи нещо, което да защищава от рухване него и други немирници. Детето измисля мебел, която на пръв взор наподобява като всяка друга. Но когато столът застрашително се накланя, като с магическа пръчка се появяват два спомагателни крайници, които предотвратяват пльосването на пода.

Представените изобретения са дребна част от цитирания план. Детската фикция е неизчерпаема. Смята се, че всяка година над 500 хиляди подрастващи основават разнообразни игри, роботи, устройства и какво ли още не. А на нас, възрастните, остава единствено да им се възхищаваме и по всякакъв начин да насърчаваме гения на малчуганите да основават, фантазирайки.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР