Демонстрациите са част от проявите в седмицата на пожарната безопасност

...
Демонстрациите са част от проявите в седмицата на пожарната безопасност
Коментари Харесай

Варненски пожарникари ще учат децата как се гаси пожар

Демонстрациите са част от деянията в седмицата на пожарната сигурност в цялата страна. Във Варна през днешния ден предстоят демонстрации пред децата от няколко детски градини в града. Открити приемни има в службите по пожарна сигурност в Девня, Дългопол, Провадия, Долни Чифлик и Вълчи дол.

През тази година се навършват 140 години от основаването на пожарното дело в града. През далечната 1878 година по предложение на господин Велико Христов – Кмет на Варна се закупуват две ръчни помпи (тулумби), такъми към тях и се предават във притежание и оборудванията от турската община, с цел да могат да бъдат премахнати зародили пожари. На 19.ХІІ същата година с решение на Общинския съвет назначават четирима щатни пожарникари, с което се слага началото на пожарната работа във Варна. Интересен факт е, че новоназначените работят против една връхна дреха, а не против заплата. Имали са задължението да следят за пожари в града от високо място и да събират пристанищните служащи за подпомагане, в случай че има пожар.

На 13.09 от 10 часа ще бъдат поднесени цветя пред паметната плоча на Велико Христов и на ген. Илия Дончев на площад “Независимост ” и градинката пред Регионалната дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “. Генерал Дончев е бил шеф на Централното ръководство на противопожарната защита при Министерство на вътрешните работи и изиграва значима роля в гасенето на танкера „ Ерма “ през 1977 година.

Във връзка с честванията на 140 годишнината от основаването на пожарното дело в гр. Варна, РДПБЗН – Варна обнови музейната колекция в постройката на бул. „ Сливница ” № 159. Същата ще бъде отворена за посещаване от деца, възпитаници, жители и посетители на града в навечерието на празника. Това е в далечната 1878 година, споделя комисар Тихомир Тотев, шеф на Регионална дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ във Варна. Вяра Николаева беседва с него:

Музейната колекция на втория етаж в постройката на варненската пожарна се осъществя по концепция на пол. Сашко Грудев, тогавашен шеф на Областна дирекция ”Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” - Варна. /Радио Варна
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР