Демонстрациите бяха интересни и определено вълнуващи за всички“, коментира областният

...
Демонстрациите бяха интересни и определено вълнуващи за всички“, коментира областният
Коментари Харесай

Анатоли Станев: Впечатлен съм от уменията, които показаха представителите на българската армия

Демонстрациите бяха забавни и несъмнено вълнуващи за всички “, разяснява регионалният шеф на Русе Анатоли Станев във връзка провеждането на акцията „ Бъди боец “, която тази година за първи път е в подножието на връх Шипка.

„ Българският боец постоянно е бил образец за героизъм и смелост. Армията ни е синоним на достолепие и чест, стожер на държавността и морала. Радостен съм, че събитието минава при толкоз засилен интерес “, добави Станев. Само за няколко часа стотици българи от всички краища на страната пристигнаха на място да се срещнат с опциите за реализация в структурите на Министерството на защитата, да прегледат изложената техника или да следят някое от самобитните учения за реакция в спешна обстановка. Областният шеф е безапелационен, че сходни мероприятия е належащо да се вършат по-често и на повече места в страната. Той заявява поддръжката си за реализирането на сходна самодейност и в Русе. Станев напомни, че посредством и на екипа на Областната администрация през 2019-а в Русе е имало такава акция, която е била извънредно сполучлива. Областният шеф изрече и специфична признателност на началника на Военно окръжие I степен в Русе подполковник Васил Петров за отличното партньорство. „ Сигурен съм, че двете институции ще продължим да работим по същия метод и ще надградим постигнатото “, сподели Станев.

Специално място в днешната стратегия зае и присъединяване на русенското и габровското военни окръжия под патронажа на Централното военно окръжие. На осведомителния щанд всеки можеше да получи подробна информация за оповестените вакантни длъжности, изискванията за кандидатстване и критериите за асортимент. Всички можеха на място да прегледат и да видят по какъв начин се работи с разнообразни типове противотанкови гранатохвъргачки, а също и с металотърсачи и универсални детектори за разкриване на отровни субстанции. На разположение беше и профилирана сапьорска екипировка, бронежилетки и разнообразни типове оръжия. Сред тях бяха револверите „ Зиг-Зауер “, автомата „ Арсенал “, снайперовата пушка „ Хеклер и Кох “, както и специфични съоръжения за нощно виждане. Особено внимание провокира военният робот PackBot, който се употребява най-много за идентификация на разнообразни взривни устройства, само че след модификации може да се употребява в съвсем всевъзможни обстановки. Далеч не по-малък интерес имаше и към безпилотния летателен уред с дистанционно управление RAVEN RQ-11B, чиято съществена функционалност е разузнаване и прихващане на цели както денем, по този начин и през нощта. Бяха показани и голям брой транспортни средства, употребявани от армията ни, както и гаубици и зенинтно-ракетни комплекси с дребен обхват.

Кулминацията в програмата бе провеждането на проява от Силите за специфични интервенции по навлизане в постройка и освобождение на пленник. За да наподобява всичко още по-реалистично употребяваното оръжие бе приспособено за пукотевица с маркиращи муниции, като военнослужещите включиха в упражнението и бойно куче.

Сред гостите на събитието бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър на защитата Димитър Стоянов, началникът на Централното военно окръжие полковник Георги Петков, както и военнослужещи от страната.

Инициативата е съврзана и с отбелязването на 145-ата годишнина от Шипчеката епопея и цели да сложи фокус върху работещите за сигурността на страната, като подкрепи ориентирането на младежите към военната специалност и издигне престижа на въоръжените сили на Република България.

По-рано денем от името на регионалния шеф Анатоли Станев бе поднесен и венец пред Паметника на Свободата.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР