Демонстранти се сблъскаха с полицията по улиците на Каракас, след

...
Демонстранти се сблъскаха с полицията по улиците на Каракас, след
Коментари Харесай

Мащабни размирици в Каракас след апел на Гуайдо


Демонстранти се сблъскаха с полицията по улиците на Каракас, след апел за протест от водача на опозицията Хуан Гуайдо, съобщи БГНЕС, базирайки се на Агенция Франс Прес.

Гуайдо изиска от армията да въстане против президента Николас Мадуро, чието държавно управление сподели, че са потушили опит за прелом.

От кабинета оповестиха, че “деактивират опит за прелом, осъществен от дребна група изменнически бойци ”, само че малко по-късно Гуайдо беше подсилен от Съединените щати, където президента Доналд Тръмп написа, че “стои зад венецуелския народ и неговата независимост ”.

Докато конфликтите и объркването се ускоряваха, нямаше знаци, че желязната хватка на Мадуро над армията, която го държи на власт в продължаващите месеци битки с Гуайдо, е отслабнала

В Туитър Николас Мадуро написа, че бойните командири са го уверили в “пълната си преданост ”.

Гуайдо засилва поддръжниците си с видеозапис от ранната заран, който за пръв път го сподели заобиколен от бойци.

35-годишният ръководител на националното заседание беше пред военновъздушната база Ла Карлота, където прикани бойците да се причислят към него.

Видеозаписът имаше в допълнение влияние, тъй като участваше основната за опозицията фигура Леополдо Лопес, който стоеше до Гуайдо и сподели, че бойци са го освободили от траялия години домашния арест.

Гуайдо разгласи, че освобождението на Лопес е “началото на края на режима на Мадуро и няма връщане обратно ”.

Хиляди последователи на опозицията се стекоха на автомагистралата, водеща към авиобазата, доста от тях вееха националния байрак, само че бяха посрещнати със пукотевица и сълзотворен газ от бойците, които охраняваха периметъра на комплекса

Малко по-късно Леополдо Лопес, брачната половинка му и едно от децата им, влязоха в посолството на Чили и желаеха политическо леговище, разгласи външния министър на Чили в столицата Сантяго.

Войниците, които поддържат Гуайдо носеха сини ленти на ръкава, с цел да се отличават като последователи на краткотрайния водач, който над 50 страни признават за законен лидер на Венецуела. Изглеждаше, обаче, че броят им не е огромен.

Бразилия разгласи по-късно, че венецуелски бойци са дезертирали в тяхното посолство в Каракас и са поискали леговище. Медиите в Бразилия настояват, че бойците са били 25.

Мадуро прикани военните да показват “железни нерви ” и бойци в тежка екипировка, подкрепени от бронирани коли и водни цистерни се изправиха против стачкуващите.

Няколко транспортни средства минаха през тълпата протестиращи, ранявайки няколко души. Бунтуващите се заградиха автомагистрала с един рейс и го подпалиха.

Черен пушек се издигна над регион, в който има хангари за хеликоптери. Протестиращите против Мадуро съумели да обхванат в него за малко, само че били отблъснати.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гитериш прикани всички страни в спора да заобикалят насилието, а министъра на защитата на Венецуела Владимир Падрино, насочи заплашително предизвестие за “кървава баня ”, като добави, че опозицията ще е отговорна.

В известие в Туитър Падрино написа, че обстановката в казармите и военните бази в страната е “нормална ”.

По-късно Падрино сподели, че полковник от армията е бил ранен с патрон във врата по време на конфликтите в Каракас.

Според източници от лечебни заведения, потърпевшите в конфликтите са 69, като двама от тях са били ранени от патрони.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР