Демонополизация на Здравната каса и възможност на здравноосигурените лица да

...
Демонополизация на Здравната каса и възможност на здравноосигурените лица да
Коментари Харесай

Новият здравноосигурителен модел отново е на дневен ред

Демонополизация на Здравната каса и опция на здравноосигурените лица да избират обезпечаване в частни фондове. Това планува новият здравноосигурителен модел, който министър Кирил Ананиев показа през днешния ден на кръгла маса в НДК.

Здравноосигурените лица ще могат да избират къде да се обезпечават - в частен здравен фонд или в Здравната каса. Частните фондове би трябвало да са набрали един милион лица, с цел да започват. Според предварителния документ лицата, които не са избрали фонд, остават обезпечени в НЗОК, означи БНР.

Застрахователните сдружения, които желаят да работят в главния здравен пакет, ще би трябвало да се прелицензират в главния здравен модел.

Частните здравни фондове са задължени да записват всички искащи се лица. При изпадане на фонд в неплатежоспособност пациентите автоматизирано се трансферират към Здравната каса.

Според новия модел здравната вноска става 8%.

Миналата есен стана ясно, че се плануват два разновидността на нов здравноосигурителен модел. Единия планува цялостна демонополизация на НЗОК, а вторият - наложително здравно обезпечаване, наложително здравно обезпечаване и непринудено здравно обезпечаване. Има политическа поддръжка от ръководещите за промени в системата, увери тогава министър Ананиев.

Намерението с смяната е да се обезпечи еднакъв достъп до опазване на здравето, да се основат условия за действително остойностяване на медицинските действия, да има капацитет за вложения и използване на нови технологии за лекуване, да се мери качеството на лекуването и да се наблюдава резултатът от лечението, да има благоприятни условия за долекуване.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР