Демокрацията продължава да е най-добрата форма на управление за ясно

...
Демокрацията продължава да е най-добрата форма на управление за ясно
Коментари Харесай

Галъп: Българите вярват в демокрацията, но не смятат, че управлението е по волята на народа

Демокрацията продължава да е най-хубавата форма на ръководство за ясно болшинство измежду 43 страни по света, само че убеждението в това наподобява намаляло по отношение на предходни проучвания, а преобладаващото в този момент публично мнение в страните е, че ръководството там не е съгласно волята на народа. Така, до момента в който изборите на множеството места се смятат по-скоро за свободни и почтени, доверието в техния артикул очевидно е под въпрос, даже и в някои от най-стабилните демокрации.

Това са някои от изводите от ново изследване за демокрацията, извършено от международната Асоциация „ Галъп интернешънъл “ в 43 страни по света и представително за към половината от международното население.

Демокрацията може и да има своите дефекти, само че е най-хубавата система на ръководство за болшинството от международното население – по този начин считат 59%, запитани в 43 страни. Само 14% не се съгласяват, а всеки пети е нито склонен, нито несъгласен.

Държавите от Европейски Съюз наподобява в най-голяма степен са съгласни, че демокрацията е най-хубавата форма на ръководство, макар минусите си (71%). Тези настройки обаче са по-силно изразени в западните страни от Съюза (77%), в сравнение с в източните (60%), Европейските страни отвън Европейски Съюз също харесват демокрацията, само че не със същата убеденост (57%). Има, несъмнено, и изключения като, да вземем за пример, Косово – една от страните в световен мащаб, където хората са най-уверени в демокрацията като система за ръководство.

Демокрацията е одобрявана по целия свят, само че въпреки всичко в райони като Западна Азия, Източна Азия и Латинска Америка позитивните настройки не са толкоз мощно изразени – към 50% – за разлика от западните елементи на света.

Случаят с Русия е изключително забавен – там единствено 22% от респондентите се съгласяват, че демокрацията е най-хубавата форма на ръководство, а 13% не са съгласни; една трета се двоумят, а друга една трета не знаят по какъв начин да отговорят.

 

Две от главните условия за съществуването на демокрацията обаче са в риск. Например, делът на респондентите в световен мащаб, които са съгласни, че страната им се ръководи съгласно волята на хората, е по-малък – 35% – от този на несъгласните – 40%.

Резултатите сочат още и че в някои от страните и районите, които са считани за мостри на народна власт, рецензията към метода на ръководство е най-силна. В Съединени американски щати (25%), Канада (30%) и Европейски Съюз (32%) са регистрирани някои от най-малките дялове на единодушие с изказванието „ Страната ми се ръководи съгласно волята на народа “.

В подтекста на президентски избори в Русия проучването записва единствено 13% от респондентите там, които се съгласяват, че ръководството там е съгласно волята на народа.

В огромни райони и страни като Индия (68% позитивни отговори), някои страни от Латинска Америка (42%) и Близкия Изток (44%) хората се оказват доста по-склонни да кажат, че ръководството е по тяхната воля.

 

Подобни са и настройките към изборите – 44% считат, че те са почтени и свободни, една трета по света обаче не се съгласява.

Изборите са считани за свободни и почтени в Индия (66% утвърдителни отговори), Европейски Съюз (особено западните страни – към 68%, само че осезаемо по-малко в източните – 36%). Канада и Съединени американски щати също имат релативно високи дялове в обществата си, вярващи в честността и справедливостта на вота. В Африка, Западна Азия, и Русия се оказва, че хората, които считат, че изборите не са свободни и почтени, са повече от тези, които считат че страната им се ръководи по волята на народа.

 

Кънчо Стойчев, президент на  GIA:

“Няма болшинство по света, което да има вяра, че страната му не се ръководи по волята на народа, само че по-малко от половината от световното население е уверено, че изборите в страната му са свободни и почтени – това не приказва ли за рецесия на демокрацията? Криза, която съгласно нашите изследвания се задълбочава през последните 25 години. Това е сложен проблем. В свят, в който всеки глас е медия самичък по себе си и в който сме очевидци на война на подправени вести, усещанията за „ ръководство по волята на народа “ и „ свободни и почтени избори “ губят своите контури. Но пропастта сред нации и елити  освен пораства – наподобява става непреодолима. А радикализацията е явна реакция съвсем във всяка точка на политическия набор “.

Къде сме ние

И у нас публичните усещания демонстрират, че демокрацията резервира облика си на най-хубавото допустимо ръководство, без значение от вероятни дефекти – 51% от запитаните българи считат по този начин. 19% обаче не са съгласни, а към една четвърт от популацията у нас се колебае (24%) и нито е според, нито несъгласно. Малцина не могат да отговорят.

На този декор стеснителен дял от единствено 13 на 100 имат вяра, че страната ни се ръководи по волята на народа. Мнозинство от 61% не са съгласни, а 22 на 100 се двоумят.

Доверието в изборите също е на сериозни равнища – 21% считат, че те са свободни и почтени, 49% са на противоположното мнение, 20% нито се съгласяват, нито отхвърлят изказванието, а останалите не могат да отговорят.

Така, що се отнася до усещанията за демокрацията като форма на ръководство, страната ни се нарежда до равнища междинни за Съюза и близки до съседите си.  Доверието в главните условия за демокрацията обаче е съществено нарушено, изключително през последните години, и това слага страната ни измежду обществата с ерозирало доверие към основите на демократичното ръководство.

За повече информация:

Кънчо Стойчев (София), +359 88 8611025

Джони Хийлд (Лондон), +44 7973 600308

Д-р Мункит Дагер (Багдат) +962 7 9967 2229

Стивън Канг (Сеул), +82-2-3702-2550

Антонио Асенцио Гийен (Мадрид) +34 608191334

За повече елементи посетете:  www.gallup-international.com

Методология:

Изследването „ В края на годината “ на асоциацията „ Галъп интернешънъл “ е годишна традиция по самодейност и дизайн на ръководителя на Асоциацията доктор Джордж Галъп от 1977 година Изследването се организира всяка година оттогава. Тази година то бе извършено в 43 страни по света.

Размер на извадката и способ на регистрация:

Общо 44 603 души са интервюирани в световен мащаб. Във всяка страна през интервала октомври-декември 2023 година са интервюирани към 1000 души по метода „ лице в лице “, по телефона или онлайн.

Статистическата неточност в проучването е в диапазон ±3-5% при поверителен период – 95%.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР