“Демократична България призова парламентарните групи да подкрепят внесения от нея

...
“Демократична България призова парламентарните групи да подкрепят внесения от нея
Коментари Харесай

ДБ призова партиите: Да върнем на българската държава путинския анклав Лукойл

“Демократична България " прикани парламентарните групи да поддържат импортирания от нея в Народното събравние законопроект, който дава опция на страната да наложи действен надзор над “Лукойл Нефтохим Бургас ", предават от пресцентъра на партията.

В декларация от името на ПГ на Демократична България, оповестена от парламентарната естрада от Ивайло Мирчев се приканва България да отбрани националния си интерес и достолепие и да си отвоюва една изконна българска територия, трансформирала се в путински анклав.

Получилият известност като “Законът Лукойл " документ в действителност е Законопроект за изменение и допълнение на Закона за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис. И той дава опция на страната да се намеси в отбрана на националните ползи по отношение на сериозна енергийна инфраструктура, без значение чия благосъстоятелност е компанията.

С слагането на бургаската рафинерия под държавен надзор по образеца на Германия и Италия страната ни ще може да подсигурява енергийната си самостоятелност. Това и ще принуди “Лукойл " да смъкна цените на горивата в бензиностанциите, а оттова и на питателните артикули, и да заплаща в цялостен размер налози, изключително откакто страната си върне и пристанищния терминал Росенец, се акцентира в декларацията.

Ето и цялостния текст на декларацията:

България би трябвало да се държи като почтена страна, изключително в условия на война, която заплашва цяла Европа. Недопустими са заканите на една частна компания еднолично да затвори рафинерията, която е обект на националната сигурност. Недопустимо е “Лукойл " да извива ръцете на България и да слага работни места, доходи в бюджета и заплащането на налози като разменна монета против това да продължава да изнася петролни артикули в нарушаване на глобите на Европейски Съюз. Още по-недопустимо е българско държавно управление да се огъва под подобен напън.

Затова “Демократична България " внесе в края на предходната седмица законодателно предложение, посредством което страната да има опция да поеме действен надзор над “Лукойл Нефтохим Бургас ". Това е част от пакета ограничения за депутинизация на страната, разгласен от “Демократична България " напролет на 2022 година, и продължава напъните ни за гарантиране на националната сигурност, в частност енергийната сигурност на България.

Според нашето предложение при съществуване на опасност за националната сигурност, корист с монополно състояние или наложени ограничаващи ограничения от Европейски Съюз, Организация на обединените нации и прочие, страната ще има опция да поеме оперативното ръководство на сдружението. Поемането на контрола да става посредством назначение на необикновен представител от страната. Поставянето на рафинерията под действен надзор ще има 3 основни изгоди:

· ще понижи цените на горивата по бензиностанциите, а от там и на питателните продукти;

· ще принуди " Лукойл “ да заплаща в цялостен размер дължимите налози в хазната, което не се е случвало от 2007 г.;

· откакто и пристанищният терминал “Росенец " се върне под държавен надзор, страната най-накрая ще знае какви количества нефт влизат в страната.

Оперативният надзор ще прекъсне затворения кръг на “Литаско ", посредством който изкуствено се завишават цените. Същевременно възбраната за експорт на съветски нефт ще значи по-ниски цени в бензиностанциите у нас.

Оперативното ръководство ще обезпечи на страната всички лостове да принуди “Лукойл " да заплаща в цялостен размер дължимите налози в хазната, което не се е случвало от 2007 година Предвидили сме след встъпването в служба особеният търговски шеф да разпорежда осъществяването на цялостен одит на активността на сдружението.

Това е стъпка към връщане на държавния надзор над пристанищен терминал “Росенец ". Ако бъдат открити съществени нарушавания, това ще бъде мотив и за преустановяване на концесията на пристанищния терминал “Росенец " – частната граница на “Лукойл " в България, – която служебният кабинет неотдавна удължи, без разискване, за още 24 години.

В продължение на години “Демократична България " поставя старания страната да си вземе полагащото ѝ се и да принуди " Лукойл “ да заплаща действителните си налози към бюджета - дългогодишни правосъдни борби с Национална агенция за приходите за даване на ревизионни актове, иницииране на парламентарна комисия в 47-ото Народно заседание, която да откри всички обстоятелства, свързани с доставката на недопечен нефт, както и съответни законодателни оферти за бистрота на активността на данъчните хранилища, които да покачат конкуренцията и да доведат до по-широк достъп и по-ниски цени за потребителите.

“Демократична България " приканва всички политически сили да поддържат законопроекта. Той пази националния ни интерес и националното ни достолепие. Крайно време е да отвоюваме една изконна българска територия, трансформирала се в путински анклав.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР