Демократична България настояват президентът Румен Радев да наложи вето върху

...
Демократична България настояват президентът Румен Радев да наложи вето върху
Коментари Харесай

Демократична България иска от Радев вето върху промените в АПК

" Демократична България " упорстват президентът Румен Радев да наложи несъгласие върху измененията в Административнопроцесуалния кодекс - Административнопроцесуален кодекс.

Съпредседателите на Демократична България - Обединение Атанас Атанасов и Христо Иванов желаят от Радев да упражни своето пълномощие върху текстовете от Закона за изменение и допълнение на Административнопроцесуален кодекс, признат от 44-то Народно заседание на 25 юли 2018г., " с които се лимитира достъпа до правораздаване на български жители и юридически лица , неприемливо се лимитира публичността на правосъдния развой, основават се предпоставки за неоправдателни решения без знанието и без опция за ответните лица да се защитят, а в редица немаловажни случаи е отстранен контрола за правомерност от Върховен административен съд по член 125, алинея 1 от Конституцията ", изясняват те.

Според тях, това е следващият законодателен акт на болшинството в това Народно заседание, признат без публично разискване и действителна оценка на въздействието, съгласно Закона за нормативните актове, импортиран от няколко депутата и с неразбираемо авторство.

С признатите промени неведнъж се усилват правосъдните такси в административния развой. " Минималният размер на държавната такса за подаване на касационна тъжба за жителите се усилва на 70 лева, а юридическите лица, които нямат обществени функционалности - 370лв. За физическите лица нарастването е най-малко 4 пъти, а за юридическите лица - над 7 пъти, като може да доближи до 900 пъти ", пишат те до президента.

Те разясняват, че се вкарват се закрити правосъдни съвещания, при които жители и медии не се позволяват , като всяко едно от тези решения опонира на член 4, ал.1, член 56 и член 120 от Конституцията на Република България и член 6, § 1 от Европейската спогодба за отбрана правата на индивида.

" Рязкото увеличение на таксите за обжалване на решения на административни органи е в унисон с желанието на ръководещите за свръхдържава, която не предстои на надзор от никого . В българските, а и във всевъзможни други условия, това води до цялостен обсег на корупционни схеми , дарове за олигарсите, и в последна сметка ще загубим милиарди, а схемите на властта ще доведат до дефицити, нараснали налози и унищожена природа. Защото държавните органи на никое място по света не са безгрешни, а в противен случай - постоянно се поддават на всевъзможни зависимости . Особено когато знаят, че няма пред кого да дават отговор за дейностите си ", допълват " Демократична България ".

 Мълчаливо единодушие е, в случай че администрацията не отговори в период
Мълчаливо единодушие е, в случай че администрацията не отговори в период

В Правната комисия на Народно събрание разискаха измененията в Административнопроцесуалния кодекс

Обедиенението не намира за инцидентно случайно, че ръководещата коалиция се чуди кои налози и такси да усили - сумата на " концепциите " им към този момент надвишава един милиард лв. годишно . " Защото са нужни средства за подготвяните обири. Такива като Белене и доста други. Недопустимо е законодателят да взема решение фискални въпроси, т.е. да събира повече доходи в бюджета, за сметка на правото на жителите и организациите за отбрана на техните права и законни ползи ", изясняват те.

" Със сигурност има по-ефективен метод за решение на казуса. Например за усилване на независимостта и потенциала на правосъдната власт , тъй че делата да се вземат решение бързо, качествено и заслужено, вместо, както се предлага, държавните такси за обжалване на актовете на властта да се усилват неведнъж ", разясняват Атанасов и Иванов.

Според тях, в духа на максимата " има гласност на правосъдния развой, (може) да има проблем за властта ", депутатите на " ГЕРБ и така наречен " патриоти " вкарват закрити правосъдни съвещания, при които жители и медии не се позволяват ".

Провеждането на правосъдни съвещания при закрити порти и е възможно единствено в изключителни случаи и при стеснен брой случаи, като нито една от тези хипотези не е налице в оспорвания случай. Ето за какво, оспорваното законодателно решение е причина за произвол и безконтролност на обществена власт, в ущърб на жителите .

" Демократична България " приканва президента да упражни конституционните си пълномощия, да отбраните от посягане главното конституционно право на жителите на ефикасен достъп до съд и обективен правосъден развой, и да наложите несъгласие на текстовете в промените на Административнопроцесуалния кодекс, подкопаващи устоите на правовата страна .

 Тоталитаризъм в Административнопроцесуален кодекс видяха социалистите
Тоталитаризъм в Административнопроцесуален кодекс видяха социалистите

Ще нападат наредбите в Конституционния съд

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР