“Демократична България изпрати писмо до ръководството на Държавната агенция електронно

...
“Демократична България изпрати писмо до ръководството на Държавната агенция електронно
Коментари Харесай

Настояваме за за независима проверка на машините за гласуване

“Демократична България ” изпрати писмо до управлението на Държавната организация електронно ръководство (ДАЕУ), с което упорства за гаранции, че ще бъде осъществена самостоятелна инспекция на машините за гласоподаване на 11 юли. Затова е належащо да бъде възложен достъп на специалистите, излъчени от политическите партии, до изходния код на софтуера на машините.

Според решение на ЦИК политическите сили, участващи в изборите на 11 юли, би трябвало да имат право на достъп до информация за хардуера, всички скриптове за създаване на систематичен облик и на целия първоначален код.

ДАЕУ обаче утвърждава свои правила, в които подобен достъп не е очакван категорично. Това значи, че не е несъмнено дали специалистите на политическите сили ще могат да открият всъщност по какъв начин действа софтуерът на машините и по какъв начин ще се пресмятат резултатите. Достъпът на кода не допуска негова трансформация, а само обзор.

“От години настояваме участниците в изборния развой да имат опция да създадат одит на машините, с цел да може обществеността да получи цялостни гаранции за честността на изборите. Сега този въпрос към този момент е контролиран законодателно и призоваваме ДАЕУ да поправя разпоредбите си в сходство с решението на ЦИК, тъй че да планува достъп до изходния код. Това ще увеличи доверието в процеса и ще отстрани доста подозрения, които някогашните ръководещи подклаждат ”, съобщи специалистът на “Демократична България ” Божидар Божанов, който е и претендент за депутат.

В писмото си “Демократична България ” упорства да бъде изпълнено напълно решението на ЦИК и да бъде обезпечен достъп до изходния код.

От обединяването имат и съответни оферти за процедурата: достъпът да бъде възложен за поне 48 часа, специалисти от ДАЕУ, ЦИК и доставчикът на машините да оказват подпомагане на специалистите, да се подписва съглашение за конфиденциалност, а достъпът да е в следена среда.

“Независимият одит е следващият основен детайл за спечелването на доверието на гласоподавателите в изборния развой. До деня на изборите остава малко време и чакаме още в идващите дни да можем да проверим функционалността на машините ”, сподели още Божанов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР