Демократическата партия в САЩ запази контрола над Сената след ключова

...
Демократическата партия в САЩ запази контрола над Сената след ключова
Коментари Харесай

Демократите запазиха контрола над Сената в САЩ

Демократическата партия в Съединени американски щати резервира контрола над Сената след основна победа в Невада. Резултатите от щата се забавиха поради броенето на гласове по пощата. Тази нощ стана ясно, че Катрин Кортес Масто печели пред републиканеца Адам Лаксолт - някогашен основен прокурор на щата, подкрепян от Доналд Тръмп.

С успеха в Невада Демократите си обезпечават 50 места в 100-местната Горна камара на Конгреса. Това им подсигурява болшинство, защото при паритет с глас взе участие вицепрезидентът, който е демократ. Такава беше обстановката и до междинните избори, като 51-вият глас за демократите идваше от Камала Харис. За момента Републиканците имат 49 места. Последният сенаторски пост ще се попълни през декември след балотаж в Джорджия, само че на процедура към този момент няма значение при кого ще отиде - даже да е за Републиканците, това не заплашва болшинството на Демократите.

Запазването на контрола над Сената затвърждава изненадата на тези избори със мощното показване на Демократите при планувана огромна алена вълна за Републиканците. В няколко основни региона изборите бяха изгубени от претенденти, подкрепяни от Тръмп, което наложи заключения, че ерата Тръмп в Републиканската партия върви към своя край. Коментатори сочат и очевидното подценяване на резултата от възбраната на абортите.

Победата в Сената опроверга и дългогодишната традиция в Съединени американски щати ръководещата партия да се показва неприятно на междинните избори поради негативите на ръководството. Тя се разяснява като мощна поддръжка за президента Джо Байдън.

Броенето на гласовете за Камарата на представителите продължава. Към момента разпределението на местата е 211 за Републиканците и 204 за Демократите. Там победа за Демократите наподобява прекомерно невероятна, само че Републиканците не съумяха да осъществен прогнозите за мощно предимство.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР