Демографската драма на България се засилва с всяка изминала година.

...
Демографската драма на България се засилва с всяка изминала година.
Коментари Харесай

Софтуерната индустрия - притегателен център за завръщащите се от чужбина българи

Демографската драма на България се ускорява с всяка минала година. Последното броене изведе нескрито стряскащият факт, че популацията на страната е намаляло с над 840 000 индивида. Повече от половината от тях - близо половин милион души - са емигрирали в търсене на по-добър живот отвън България. И въпреки медиите постоянно да ни демонстрират историите на завърнали се съумели, основно младежи, наклонността за всеобщо завръщане на емигранти назад към България, е по-скоро заблуда. Случаите са пренебрежимо малко на фона на голямото количество стопански емигранти от България, които заливат Западна Европа. Ако въпреки всичко има добра вест на фона на тази мрачна картина, то тя е в това, че завръщащите се към България хора въпреки и малко, в множеството случаи са добре образовани, мощно стимулирани и с късмет за реализация в браншове с висока добавена стойност за българската стопанска система. А най-видим е този развой в софтуерната промишленост.

Според данните на годишното проучване на Българската асоциация на софтуерните компании /БАСКОМ/ през 2021 година се следи нежна резистентност на наклонността новонаетите в софтуерните компании да са българи, завърнали се от чужбина, като в някои компании доближават до 13% от общия брой чиновници. Причините за това са доста: секторът е един от най-бързоразвиващите се през последните години, българските софтуерни компании са с добра известност, оферират качество и работа за завладяващи планове на международно равнище. Не е за занемаряване и фактът, че междинната брутна месечна заплата в бранша надвишава 4800 лева, което обезпечава на един ИТ експерт в България стандарт на живот, съпоставим в този в Германия и Англия. Като прибавим към това и прочувствените аргументи, свързани с близостта до дома, фамилията и приятелите, ИТ секторът се обрисува като най-притегателната сфера за завръщане в България.

Провокирани от всичко това от БАСКОМ не стоят и не чакат ИТ експертите сами да се завърнат, а им оферират самодейно да ги подкрепят във вземането на сходно решение. Това стои в основата на самодейността ITogether.BG, която дава опция на ИТ експерти – студенти и работещи в областта на софтуерните технологии - да се срещнат от първа ръка с бурното развиване на бранша в страната през последните години. Те ще могат персонално да се осведомят по отношение на опциите за професионално развиване у нас и да станат част от световната общественост на български експерти по света, ангажирана с позиционирането на България като качествена международна ИТ дестинация.

Това ще се случи по време на среща онлайн в България в края на юни в градовете Пловдив и София, където на участниците от целия свят ще бъдат показани разнородни ИТ компании и техните планове, а хора от ИТ бизнеса ще им опишат повече за локалната екосистема и предприемаческа просвета, ще ги потопят в метода на живот в сектора и ще ги срещнат с техни сътрудници, към този момент завърнали се в България.

По този метод от БАСКОМ се надяват не безусловно да върнат тези хора в България, само че да продължат да построяват общественост от български ИТ експерти на световно равнище и да поддържат мощната им съгласуваност с нашата страна.

БАСКОМ кани всички, които имат интерес към самодейността, да аплайват, като детайлности може да се намерят на уеб страницата на организацията.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР