Демографи от Европа и САЩ установиха, че пандемията значително е

...
Демографи от Европа и САЩ установиха, че пандемията значително е
Коментари Харесай

Пандемията е намалила раждаемостта в Южна Европа

Демографи от Европа и Съединени американски щати откриха, че пандемията доста е понижила раждаемостта в европейските страни, изключително в Южна Европа, заяви ТАСС. В Италия, Испания и Португалия раждаемостта е спаднала с до 9 %. Констатациите на учените са оповестени в списание "Протоколи на американската Национална академия на науките " (PNAS).
"Проследихме по какъв начин се е трансформирала раждаемостта в редица развити страни, в това число Съединени американски щати, и доста европейски страни. Наблюденията ни демонстрират, че раждаемостта е намаляла доста повече от плануваните стойности в седем от тях, което е изключително особено за южната част на Европа ", пишат откривателите.
Учените в последно време наблюдават обществените и икономическите последствия от пандемията. Американски лекари записаха внезапно нарастване на използването на алкохол и мощни опиати през първите талази, а също по този начин предвидиха, че раждаемостта в Съединени американски щати би трябвало да спадне с към 16 % в края на предходната година.
Група европейски и американски демографи, ръководена от Сет Сандърс, декан на катедрата по стопанска система на труда в Корнелския университет, се заинтересува по какъв начин раждаемостта се е трансформирала предходната година в 22 индустриално развити страни, множеството европейски, където са били към 37 % от случаите на COVID-19 в света. България не е включена в проучването (бел. ред.).
Освен Европа, проучването е обхванало Съединени американски щати, Сингапур, Япония, Южна Корея. Учените са анализирали статистически данни за съмненията в раждаемостта в тези страни през предходните 10 години и са ги сравнили с измененията през 2020 година Изчисления демонстрират, че пандемията е понижила доста раждаемостта в 18 развити страни по света. Необичайно мощно се е отразила върху демографската обстановка в седем страни по едно и също време, в това число Сингапур и шест европейски.
Промени са засегнали няколко страни по едно и също време в Южна Европа. В Италия раждаемостта е спаднала с 9.1 %, в Испания - с 8.4 %, в Португалия - с 6.6 %. По същия метод тя е намаляла в Унгария (8.5 процента). В Австрия и Белгия той спадът е с към 5.2-5.5 % спрямо равнищата преди пандемията.
Сандърс и сътрудниците му откриха, че раждаемостта в страните от Северна Европа не е спаднала, а се нараснала през последната година и половина. Според откривателите това може да се дължи на релативно дребния мащаб на пандемията на територията на тези страни, както и на съществуването на развита система за обществена поддръжка на тяхна територия.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР