Деменцията е състояние, при което мисловните способности трайно и прогресивно

...
Деменцията е състояние, при което мисловните способности трайно и прогресивно
Коментари Харесай

Д-р Попиванов: Медикаментозната терапия е само част от въздействието при деменция

Деменцията е положение, при което мисловните качества трайно и прогресивно стартират да понижават. Причините могат да бъдат разнообразни. Това разяснява пред БНР невропсихологът от Александровска болница доктор Иво Попиванов, учител в Департамент „ Когнитивна просвета и логика на психиката “ в Нов български университет.

По думите му, заболяването на Алцхаймер е единствено един от разновидностите на деменцията, като има разнообразни типове деменции. Първите признаци са свързани с намаляване на паметта за близки събития и настоящи неща, със способността за обмисляне и превключване от една активност към друга. При по-нетипични и редки случаи на деменция признаците са свързани с смяна на държанието – човек може да стане по-импулсивен или противоположното – равнодушен и депресивен. Има и деменции, при които прогресивно се нарушават езиковите качества и речта обеднява, изясни експертът.

Поради тази пъстра картина при грижата за човек с деменция е необходим самостоятелен метод, посочи невропсихологът.

Част от стигмата е, че човек над 60-65 години е обикновено да позабравя и да е по-бавен. Има процеси, свързани с естественото стареене, само че деменцията е спад, който се отклонява от него, акцентира доктор Иво Попиванов.

Сред първите признаци, които загатват за деменция, може да бъдат търсенето на думи и забравяне на разнообразни неща. Близките могат да виждат, че индивидът може към този момент да няма толкоз добра преценка за обстановките и по какъв начин да се оправи с даден проблем. Когато човек към този момент доста мъчно стартира да учи нови неща, това също е маркер за вероятен конгитивен спад, уточни той.

„ Проблемите изначало са доста дискретни, доста леки “, означи доктор Попиванов.

Медикаментозната терапия е единствено една част от въздействието, което може да се предприеме, посочи експертът. По думите му тази терапия поддържа мозъчната функционалност и отсрочва прогресията на болестта, само че това не е задоволително.

„ Социалните контакти, стимулирането на мозъка с разнообразни действия и задания, ангажирането на един човек е нещо, с което мозъкът се поддържа. Физическа интензивност – това е извънредно значимо, тези хора да се движат. В общественото кафене може да се включи реминисцентна терапия – описване на мемоари. Това потвърдено има доста добър утешителен и валидизиращ резултат. Това е нещо доста потребно “, разяснява невропсихологът.

Всяко заболяване в фамилията се отразява на цялата фамилна система. Има изследвания в целия свят, в това число в България, които демонстрират, че грижещите се за човек с деменция също страдат, акцентира той. „ Страда тяхната самокритика, стават по-депресивни, затварят се, губят обществени контакти. Понякога стартират и телесно да страдат, отключват се болести, те са подложени на доста мощен стрес. Ако човек е самичък, това задължение, тази тежест е доста по-силна, в сравнение с може да се разпредели “, означи експертът.

В тежките етапи на болестта човек е изцяло подвластен и грижещият се няма опция за обособяване и разпръскване. По света се предлага услуга за краткотраен престой на човек с деменция в профилиран дом, с цел да може грижещият се за него да почива, уточни още доктор Иво Попиванов.

Той осведоми още, че у нас не се регистрира растеж на деменциите. По думите му в европейски мащаб са наранени 7% от възрастното население над 65-годишна възраст.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР