Делян Пеевски несправедливо беше замесен в твърдения, че е участвал

...
Делян Пеевски несправедливо беше замесен в твърдения, че е участвал
Коментари Харесай

ДПС: Пеевски бе несправедливо замесен в измислена афера с паспорти!

Делян Пеевски незаслужено беше забъркан в изказвания, че е взел участие в схеми по издаване на " златни "   паспорти за чужденци. " Ние изрично опровергахме това с обстоятелства и доказателства и то от самите държавни институции, че няма такива данни на никое място в страната за негово присъединяване ", съобщи зам.-председателят на Движение за права и свободи Хамид Хамид.

Още в първата работна седмица на 47-ото Народно събрание след празниците Движение за права и свободи внася проектозакон, който напълно отстранява опцията за издаване на така наречен " златни паспорти ". Вносители на законопроекта са народните представители Мустафа Карадайъ, ръководител на Движение за права и свободи, Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид.

Законопроектът е във връзка отчета на Европейската комисия от 22 декември 2021 година за напредъка на договарянията за отпадане на визите за Съединени американски щати на жителите на Европейски Съюз. В този отчет се загатват България, Румъния и Кипър. В хода на напредъка на договарянията американската страна е сложила три въпроса като спънка за отпадане на визите, заяви Йордан Цонев. И изброи: " Първият въпрос е издаването на така наречен " златни паспорти ". Вторият са измамите при издаването на паспорти, третият - корупцията на общински и държавни чиновници. "

Ние, парламентарната група на Движение за права и свободи считаме, че би трябвало да вземем законодателно отношение по тези тематики, с цел да се форсира рухването на визите за жителите на Европейски Съюз, респективно на България, сподели Цонев. Той напомни, че предходната година бе главно ревизиран механизмът на издаване на златните паспорти за направени вложения.

Имаше извънредно съществени забележки от страна на Европейската комисия. Въведени бяха доста контролни механизми от страна на разнообразни органи. Самите процедури бяха усложнени, тъй че да не може да има фиктивни вложения. Но все пак виждаме, че нашите американски сътрудници считат, че такива визи не би трябвало да бъдат издавани, акцентира още Йордан Цонев. И добави, че затова Движение за права и свободи внася законопроекта, с който се не разрешава капиталовото поданство или издаването на " златни паспорти ". Така ще бъдем в унисон с настояването на нашите американски сътрудници. Още повече, че Европейската комисия приготвя такова законодателство, само че от 2025 година, за възбрана на този тип поданство, на този тип паспорти. Европейската комисия счита, че това нарушава сигурността на Европейския съюз, сподели Цонев. Той заяви, че годишно 20 милиарда евро са вложенията, които се вършат за европейско поданство и те са главно в Испания Португалия и Гърция.

Само за сведение го споделям. България не е някакъв остров, само че ние сме в България и сме загрижени това да не се случва и затова сме подготвили този законопроект, който в случай че бъде признат, ще забрани издаването на златни паспорти, заключи Йордан Цонев.

Със законопроекта ще бъде напълно отстранена опцията за издаване на " златни паспорти ". Така ще изпреварим 2025-а година, когато Европейски Съюз ще забрани на всички страни да ползват този механизъм, сподели Хамид Хамид.

Нашият сътрудник Делян Пеевски незаслужено беше забъркан в изказвания, че е взел участие в схеми по издаване на такива паспорти. Ние изрично опровергахме това с обстоятелства и доказателства и то от самите държавни институции, че няма такива данни на никое място в страната за негово присъединяване, съобщи още Хамид. И добави: " Ние ще пожелаеме документи за всеки един съответен паспорт - на какви учредения е публикуван. Ще пожелаеме и цялостна инспекция за положението на съответната инвестиция, дали тя е осъществена. Надявам се там също ще открием забавни неща. "

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР