Делото срещу квесторите Станислав Лютов и Елена Костадинчев от Корпоративна

...
Делото срещу квесторите Станислав Лютов и Елена Костадинчев от Корпоративна
Коментари Харесай

Делото срещу двама квестори от КТБ започна в Софийския градски съд

Делото против квесторите Станислав Лютов и Елена Костадинчев от Корпоративна комерсиална банка (КТБ) стартира в Софийския градски съд (СГС). Те са упрекнати в занемареност в изключително огромни размери.

Според обвиняването те са ощетили Фонда за гарантиране на влоговете в банките с над 1 млн. лева Престъпленията са осъществени в интервала от август 2014 година до януари 2015 година На 19 септември ще бъде първото съвещание всъщност, а процесът ще стартира с разпит на очевидци.

Квесторите поеха ръководството на банката, откакто Българска народна банка я сложи под специфичен контрол на 20 юни 2014 година и останаха в КТБ до оповестяването ѝ във банкрут и назначението на синдици.

Според обвиняването Лютов и Костадинчев съзнателно са разпоредили осчетоводяване на предварителното преустановяване на 9 контракта за самостоятелни срочни депозити с привилегировани лихви и по този начин сумите били трансферирани за погашение към Фонда за гарантиране на влоговете. От това съгласно прокуратурата са настъпили и вредите за фонда, които са изчислени на 1 070 383.83 лв..

Прокуратурата твърди, че дейностите на квесторите са в нарушаване на Закона за гарантиране на влоговете в банките, съгласно който не се изплащат обезпечените размери на влоговете на тези, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия.

По обвиняванията за умишлена занемареност в изключително огромни размери, която е и изключително тежък случай могат да бъдат наказани на 3 до 12 години затвор.

За почналото против тях следствие се разбра в средата на 2015 година То стартира няколко дни откакто министър председателят Бойко Борисов загатна, че двамата са разрешили доста контракти за преференциални влогове да бъдат превърнати в такива за елементарен влог и по този метод банката е била източена. По този метод титулярите им са могли да получат компенсации от 100 хиляди евро от Фонда за гарантиране на влоговете, на каквито не биха имали право.

Двамата квестори в КТБ обявиха, че работили по инструкции на Българска народна банка и Фонда за гарантиране на влоговете, които са спазвали тъкмо. Името на Кордовска стана известно с това, че тя е изтеглила влога си в КТБ ден преди банката да бъде сложена под специфичен контрол.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР