Делото срещу групата на Митьо Очите претърпя нов обрат. След

...
Делото срещу групата на Митьо Очите претърпя нов обрат. След
Коментари Харесай

Нов обрат по делото срещу Митьо Очите: Съдийката Крънчева се отърва, смениха я след доводи

Делото против групата на Митьо Очите претърпя нов поврат. След като година и половина се гледа от арбитър Петя Крънчева в Софийския градски съд (СГС), то се върна назад при Лилия Георгиева.
Припомняме, че Георгиева водеше процеса, когато той бе в Специализирания углавен съд (СНС). Този съд бе закрит през 2022 година, след което делото отиде в Софийски градски съд и се падна на Петя Крънчева. Тя, обаче, сякаш направи всичко допустимо да се отърве от него и в последна сметка след година и половина това се случи.
Припомняме, че в началото Крънчева излезе с позиция, че делото следва да отиде в някое от окръжните съдилища в Бургас, Сливен или Ямбол. Затова и прати проблема по спор за подсъдност във Върховния касационен съд (ВКС). Той пък отхвърли тезата на Петя Крънчева и реши, че процесът следва да си остане в Софийски градски съд.
През ноември 2023 година арбитър Крънчева обаче извади нов аргумент, че делото не би трябвало да се гледа от нея. Тогава тя издаде предписание, в което изложи позиция, че процесът следва да се върне още веднъж при Лилия Георгиева. Аргументите й бяха в няколко направления. От една страна, в СНС е имало подготвителни дейности по делото. От друга, след разпускането на спецсъда Лилия Георгиева е била преместена в Софийски градски съд. Затова и тя трябвало да продължи да води процеса против Димитър Желязков-Митьо Очите и още десетима души.
С разпореждането от ноември Петя Крънчева поставя делото на пауза, като афишира, че са нужни „ убеждение и коментар “ от административния началник на Наказателното поделение Руси Алексиев, който е и зам.-председател на Софийски градски съд. Около 2,5 месеца по-късно Алексиев е решил разногласието, като е решил, че Крънчева е права. Така той е преразпределил делото и го е върнал на Лилия Георгиева, както потвърдиха от пресцентъра на Софийски градски съд пред „ Флагман “.
Очаква се тя да насрочи следващо разпоредително съвещание след няколкото неуспеха и рестартирания на процеса поради странни юридически неуредици от 2019 година насам.
Припомняме, че съгласно прокуратурата Митьо Очите е бил началник на проведена незаконна група, която правила рекети, побои, палежи и други в интервала 2013 – 2018 година Освен Очите подсъдими са още десетима индивида.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР