Делото срещу бившите шефове на врачанската многопрофилна болница „Христо Ботев”

...
Делото срещу бившите шефове на врачанската многопрофилна болница „Христо Ботев”
Коментари Харесай

Делото за болницата във Враца тръгна с искане за нови свидетели и експертизи /снимки/

Делото против някогашните шефове на врачанската многопрофилна болница „ Христо Ботев” Орлин Цветков и Светозар Луканов и началника на отделението по „ Съдова хирургия” доктор Румен Цветанов бяха изправени през днешния ден на подсъдимата пейка.
Наказателен правосъден състав към районния съд с ръководител Васил Ганов гледа първото разпоредително съвещание против тях, на което беше решено делото да се гледа по съкратената процедура. Адвокатите на подсъдимите желаеха от съдията да се позволен до разпит нови очевидци - докторите Рангел Якимов и Ева Ралчева, както и да се изготви съдебно-икономическа експертиза за приходите в болничното заведение за интервала, в който Цветков и Луканов са били отпред на лечебницата, а Цветанов е оглавявал отделението по съдова хирургия. Адвокатите желаеха да се вземе под внимание и какви са приходите за болничното заведение от осъществените интервенции в отделението и действително какви са били изгодите за популацията от действието на това поделение.
Адвокат Светла Генова, която пази Орлин Цветков, направи искане да се извади информация от счетоводството на лечебното заведение какви суми са били изплащани от Регионалната здравноосигурителна каса за осъществяването на клинични пътеки към отделението по съдова хирургия за целия проверяван от прокуратурата интервал. Според нея това доказвало, че Цветков не е направил закононарушение. Генова изиска и мярката за неотклонение „ парична гаранция “ от 1 000 лв. на Орлин Цветков да бъде анулирана или сменена с по-лека, тъй като била прекалено тежка.
От държавното обвиняване обаче възразиха против правенето на съдено-икономическата експертиза и разясниха, че отделението по съдова хирургия не е имало компетенцията да прави тази активност, тъй като нямало нужните лекари експерти. Според прокурора тази активност изобщо не е трябвало да бъде осъществявана, тъй като по този начин е застрашаван животът и здравето на пациентите. Мярката за неотклонение на Цветков пък била напълно естествена и никога повишена.
В последна сметка арбитър Васил Ганов одобри разпит на нови очевидци и правенето на поисканата експертиза, само че не анулира мярката за неотклонение на Цветков.
Припомняме, че делото против тримата подсъдими бе формирано за заграбване на над 32 000 лв. в интерес на доктор -„ призрак “, който в никакъв случай не е работил там. Тримата ще дават отговор за длъжностно заграбване, а доктор Цветанов и за документно закононарушение.
По време на следствието е било открито, че в болничното заведение е било разкрито поделение по „ Съдова хирургия “. За задачата е трябвало да бъдат назначени два лекари с приета специалонст по съдова хирургия, които да са на трудов контракт. Тъй като във Враца имало единствено един – доктор Румен Цветанов, на помощ „ се притекъл “ доктор Халил Мехмед от Шумен. Между март 2013 и декември 2015 година, когато изпълнителни шефове са били Орлин Цветков и Светозар Луканов, по сметките на шуменския доктор са изплатени над 32 000 лв..
Според прокуратурата наказателната отговорност и за трите длъжностни лица е в това, че са съставяли документи с погрешно наличие – ведомости за заплати и графици за наряди, в които доктор Мехмед попадал, въпреки че не е стъпвал във врачанската болница.
В разпоредителното съвещание през днешния ден стана ясно, че МБАЛ „ Христо Ботев” няма да предяви цивилен иск против тримата, защото сумата към този момент е възобновена по сметките на болничното заведение и на процедура няма финансова вреда за лечебното заведение.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР