Деликатните преговори, водени на срещата на върха на ЕС за

...
Деликатните преговори, водени на срещата на върха на ЕС за
Коментари Харесай

Преговорите за нов председател на Еврокомисията се провалиха. Свикват кризисен Европейски съвет

Деликатните договаряния, водени на срещата на върха на Европейски Съюз за намиране на допустим претендент за ръководител на Европейската комисия, се провалиха през вчерашния ден и бе призован спешен Европейски съвет на 30 юни, заяви Франс прес.

" Няма болшинство за никой претендент. Ще се съберем още веднъж на 30 юни. Ще продължа консултациите ", съобщи ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск след първия ден от срещата.

Слабите очаквания за намиране на решение бяха попарени след диалог на Туск с френския президент Еманюел Макрон и немската канцлерка Ангела Меркел.

" Вчера бях внимателен оптимист. Днес съм повече внимателен, в сравнение с оптимист ", сподели той в " Туитър " след диалога си с двамата водачи.

Макрон отхвърля номинацията на защитавания от Меркел кандидат, германеца Манфред Вебер, водещия претендент на Европейската национална партия (ЕНП). Претенденти за председателското място в Европейска комисия са още холандецът Франс Тимерманс от групата на социалистите и датчанката Маргрете Вестагер от групата на либералите и центристите " Обнови Европа ".

Човекът, който ще заеме на 1 ноември поста от Жан Клод-Юнкер, би трябвало да получи поддръжката на 21 от 28 европейски водачи и да събере болшинство от най-малко 376 гласа в Екологичен потенциал, напомня Българска телеграфна агенция.

Направено е предложение за разпределението на четири висши поста в Европейски Съюз. ЕНП, най-голямата група в европарламента, желае председателския пост в Европейската комисия и никой не оспорва нейните искания, само че би трябвало да се откри претендент, друг от Вебер, обявиха пред Агенция Франс Прес трима високопоставени източници.

Либералите желаят да оглавят Европейския съвет, а социалистите ще получат поста началник на европейската дипломация. Социалистите и зелените ще си поделят управителния пост е Европейския парламент, който има 5-годишен мандат, тъй че представител на всяка от двете групи ще го оглави за по две години и половина.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР