Делфийският оракул отново ще събере хора от цял свят, както

...
Делфийският оракул отново ще събере хора от цял свят, както
Коментари Харесай

Делфийският оракул събира хора от цял свят както в древността

Делфийският пророк още веднъж ще събере хора от целия свят, както това се е случвало в древността, когато гърците вярвали, че това е пъпът на Земята – духовният център на Стария свят, откъдето задгранични водачи и елементарни хора са търсели божествените препоръки на Аполон.

Светилището в планината Парнас е мястото, където UNECSO ще означи 50-та годишнина на Конвенцията за международното завещание. По мотив юбилея Организацията на Организация на обединените нации за обучение, просвета и просвета, взаимно с гръцките управляващи, провежда конференция на 17 и 18 ноември, на която страните-членки на Комитета за международно завещание и специалистите ще създадат равносметка на достиженията и ще обсъдят провокациите през 21 век.

Смесвайки се хармонично с превъзходния пейзаж и претрупан със свещено значение, Делфи през 6 век прочие н. е. в действителност е набожен център и знак на единството на древногръцкия свят, отбелязва UNESCO.



Снимка: UNESCO

Форумът ще бъде открит от Одри Азуле, общоприет шеф на Организацията, и премиера на Гърция Кириакос Мицотакис. На него ще бъде разгласен проект за деяние в три посоки, което ще трансформира  световното завещание представително, налично и стабилно през идващите десетилетия в подтекста на климатичните промени, устойчивия туризъм и цифровизацията.

Представителност

Конвенцията за международното завещание е утвърдена от 194 страни, което я прави универсална. Документът проправи пътя за признаването на специфичния статут на 1154 обекта допълнително от 167 страни. Докато някои от тях имат над 50 вписани в Списъка обекти, други нямат нито един – подобен е казусът с 12 африкански страни, които са страни по Конвенцията. Континентът е показан единствено с 9% от общия лист.

Достъпност

Вписването на обекти в Списъка на международното завещание им придава статут на изключителна универсална стойност, споделяна от цялото човечество. Основната цел на Конвенцията е да подсигурява, че те ще бъдат непокътнати за бъдещите генерации. UNESCO си слага цел да подсигурява, че обектите със специфичен статут ще бъдат налични за всички и по-специално за най-младите.

Устойчивост

Според Световната организация 52 обекта са в риск, като половината от тях са в Африка. Те изискват използването на незабавни защитни ограничения. Основните закани за предпазените територии са в резултат на урбанизацията, употребата на запаси, замърсяването и несъразмерния туризъм, както и въоръжените спорове.

Изменението на климата се трансформира в опасност номер едно за обектите на естественото международно завещание. Природните катаклизми оказват негативно влияние върху 34% от тях и върху 70% от морските обекти. До 2100 година половината от всички ледници и всички коралови рифове на международното завещание може да изчезнат.



Снимка: UNESCO

Делфи се намира в Централна Гърция. Светилището на Аполон – гръцкият господ на светлината, знанието и хармонията, е скътано сред две канари в Парнас, известни като Phaidriades (Сияещите скали). Комплексът поражда през 8 век прочие н. е. и два века по-късно се трансформира в главен набожен и политически център на гърците. Тогава славата и престижът му надвишават границите и поклонници от целия Древен свят се стичат на това място, с цел да чуят предсказанията на жрицата на Аполон Пития. Центърът на света губи въздействието си през 4 в. с налагането на християнството.  

Величественият колосален комплекс е основана от индивида в идеална естетика с изумителната  природа, чиито съществени характерности са сложили началото на култа. Тази хармонична връзка, която е останала ненарушена от антични времена до наши дни, прави Делфи неповторим монумент и скъпо завещание, завещано от древногръцкия свят на идващите генерации, отбелязва UNESCO.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР