Делфинче на 9 дни е починало в делфинариума във Варна.

...
Делфинче на 9 дни е починало в делфинариума във Варна.
Коментари Харесай

Във варненския делфинариум почина делфинче на 9 дни

Делфинче на 9 дни е умряло в делфинариума във Варна. Смята се, че повода за гибелта е проблем в мозъка. От началото на годината морето е изхвърлило 40 мъртви делфини по българското крайбрежие. В съпоставяне с предходни години броя е по-малка, регистрират от екоминистерството, написа Nova.bg. Истински шанс е да видиш по какъв начин плува огромна група делфини. Но всяка година доста хора стават очевидци на изхвърлени мъртви делфини по крайбрежието. Димитър Попов взе участие в интернационален план, който изследва популацията на китоподобни в Черно море. Един от въпросите е по какъв начин въздействат хората на тези бозайници.

„ Заплитането на китоподобни главно се случва и е съдбовно за тях при риболова на калкан с по този начин наречените дънни хрилни мрежи ”, изясни Димитър Попов - " Зелени балкани ".

В рамките на проучването се качил на три риболовни кораба, напролет и лятото, с цел да следи от близо казуса.

„ В началото на юли, когато стартира повдигането на мрежите, демонстрирах много по-високи равнища - общо 99 индивида от типа муткур в към 43 километра мрежи, което е една от на-високите стойности регистрирани в Черно море ”, добави Попов.

От една страна риболовът е нужен на хората за консумация, от друга обаче, даже и при легален лов на риба делфините може да станат жертва на мрежите. За 50 години лов на риба Петър Чунгаров цени и хляба си, и природата.

Делфините са една екологична система, която е затворена за цялото море. Щом има делфини, значи има риба - делфините имат какво да ядат. Делфините постоянно изтласкват постоянно рибата към брега. Няма нездравословни животни, единствено нездравословни хора ”, прецизира рибарят.

От Министерството на околната среда и водите не изследват аргументите за гибелта на делфините, само че считат, че животните стават повече жертва на морбили, в сравнение с човешка интервенция.

„ Масовото заразяване води до всеобща смъртност, другояче няма пояснение за какво през годините умряха повече млади делфини ”, уточни Валери Георгиев - шеф отдел " Биологично многообразие ".

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР