Делегациите на Украйна и Русия, които преговаряха в сряда в

...
Делегациите на Украйна и Русия, които преговаряха в сряда в
Коментари Харесай

Русия и Украйна договориха износа на зърно

Делегациите на Украйна и Русия, които преговаряха в сряда в Истанбул са постигнали “основно, техническо” съглашение за износа на украинската зърнена продукция от блокираните черноморски пристанища, предадоха международните организации.

Положителният прогрес бе разгласен от министъра на защитата на Турция Хулуси Акар, чиято страна е медиатор в договарянията. Акар сподели, че първичната договорка включва решение на механически детайлности, като да вземем за пример основаване на координационен център в Истанбул, където ще участват представители на всички страни; взаимен надзор на точките за излизане и идване на пристанищата; и обезпечаване на “навигационна сигурност по маршрутите за прехвърляне”.

“Виждаме, че страните желаят да разрешат този проблем”, сподели Акар в изказване, добавяйки, че окончателното съглашение ще бъде координирано с Организация на обединените нации и друга среща би трябвало да се организира идната седмица в Турция, на която би трябвало публично да бъде подписан договорът.

Доставките на зърно от Украйна през черноморските пристанища бяха спрени след нахлуването на Русия в страната в края на февруари и милиони тонове зърно, нужни за изхранването на страни, подвластни от вноса в райони като Близкия изток и Африка, стоят в хранилища, а цените на храните порастват, напомнят наблюдаващи.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски беше по-резервиран в коментара си след договарянията, само че настоя в нощното си послание, че делегатите на страната му са го уведомили, че има “известен напредък”.

“Ние в действителност поставяме обилни старания да възстановим доставките на храни на международния пазар”, сподели Зеленски. “Ще договорим детайлностите с генералния секретар на Организация на обединените нации през идващите дни.”

Украйна се притеснява да не стане уязвима на офанзиви, в случай че отстрани мините, които пазят нейните пристанища, само че също по този начин блокират достъпа им до морето. За да подписа договорка, Украйна сподели, че Русия би трябвало да даде гаранции, че няма да удари пристанищата или корабите със зърно, когато стартират да плават още веднъж.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, чиято организация работи с Турция за ходатайство в договарянията, сподели, че другите страни са постигнали “съществено съглашение по доста аспекти” на деблокирането на търговията в Черно море, “свързани с механизмите за надзор, свързани със системата на съгласуваност, отнасящи се до въпросите на разминирането”.

“В Истанбул видяхме сериозна стъпка напред към обезпечаването на безвреден и сигурен експорт на украински хранителни артикули през Черно море. В свят, засенчен от световни рецесии, през днешния ден най-сетне имаме лъч надежда”, сподели Гутериш на конференция през днешния ден. Той добави, че е нужна повече техническа работа, с цел да се обезпечи дефинитивна договорка, “но инерцията е видима”.
ТЕМА преди 2 часа 1141 преди 3 часа 1155 преди 4 часа 1201
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР