Делегатите на 28-ата конференция на ООН за климата в Дубай

...
Делегатите на 28-ата конференция на ООН за климата в Дубай
Коментари Харесай

COP28 реши: Горивата постепенно остават в историята

Делегатите на 28-ата конференция на Организация на обединените нации за климата в Дубай одобриха съглашение, което за пръв път ще принуди страните да се откажат от изкопаемите горива. По този начин трябва да се ограничат последиците от промените в климата. 

Сделката беше одобрена от съвсем всички делегации на форума. Чрез препоръчаните мерки трябва да се реализира целта за ограничение на световните температури до 1,5 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните им равнища. 

 
Благодарен съм за вашата упорита работа през последните две седмици. Действахме дружно и постигнахме консенсус. Председателството ни изслушваше, ангажираше се и ни ръководеше. Обещах, че ще бъда с вас при всяка крачка от съглашението и го направих. Вие също се справихте чудесно. Показахте еластичност. Поставихте общите ползи пред персоналните. Заедно изградихме основите за реализиране на смяна.
Султан ал-Джабер, президент на COP28

 

Представители от целия свят обявиха, че договорката е значима стъпка към цялостното унищожаване на изкопаемите горива от енергийния бранш. Въпреки настояванията на повече от 100  страни обаче, съглашението не забранява окончателната им възбрана. В него се приканва единствено за еволюционен преход към възобновими енергийни източници. 

 
Съгласихме се като световна общественост, че би трябвало да се отдалечим от изкопаемите горива. Нуждаем се от възобновими източници на сила. Очевидно Дания като множеството европейски страни би желала още по-силни ограничения. Срамуваме се, че това съглашение ни лиши 28 години, само че в този момент най-сетне сме тук.
Дан Йоргенсен, министър на климата на Дания

 

Официалният документ беше модифициран три пъти преди да бъде одобрен. Причината беше неналичието на апел за дейности във връзка с изкопаемите горива в първичната му версия. 

Според учените през 2025 година ще бъде реализиран международен пик на въглеродното замърсяване. Преходът от изкопаеми горива към възобновими източници на сила ще докара до нулеви нетни емисии на парниковите газове до 2050 г.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР