Делът на възобновяемите източници ще трябва да стане поне 42.5%

...
Делът на възобновяемите източници ще трябва да стане поне 42.5%
Коментари Харесай

Още по-високи цели за ВЕИ до 2030 г. планира да въведе ЕС

Делът на възобновимите източници ще би трябвало да стане най-малко 42.5% в потреблението на сила в Европейски Съюз до 2030 година Европейски Съюз желае по-бърза процедура за утвърждение за внедряване на възобновими източници на сила. Новите горива в транспортния бранш следва да доведат до понижаване на излъчванията на парникови газове с 14.5%.
На, Европейския съюз продължава да слага все по-амбициозни цели за декарбонизация. По време на пленарната сесия преди седмица Европейския парламент увеличи проектите за внедряването на възобновими източници на сила в сходство със Зеления пакт и проекта REPowerEU (част от Плана за възстановяване).

Актуализацията на Директивата по отношение на силата от възобновими източници усилва каузи на зелената сила в крайното ползване до 42.5% през 2030 година (към момента тя е 32%). И даже се споделя, че страните членки следва да се стремят да реализират 45%.

" През 2021 година единствено 21.8% от силата, употребявана в Европейски Съюз, е от възобновима сила. Това надалеч не е задоволително. Ето за какво защитихме нови амбициозни цели за ускорение на нашите старания във всички типове възобновими енергийни източници в цяла Европа ", разяснява Кристоф Грудлер (Renew, Франция), съдокладчик по досието.
Реклама
Законодателството включва подцели по браншове (включително превоза и отоплението на сградите) и по страни , както и понижава доста бюрокрацията за издаване на разрешителни за инсталиране на източници на възобновима сила.

В тази връзка България би трябвало да актуализира националния си проект за енергетиката и климата, съответно в частта с въвеждането на ВЕИ. В момента пък следва гласоподаване на промени в Закона за силата от ВЕИ, който би следвало да облекчи административната тежест за вложителите. Но също по този начин е значимо да се каже, че с цел да се случи в действителност декарбонизацията на енергийния бранш и с цел да може над 40% от силата да е зелена, би трябвало да се работи и за рационализация на преносната и разпределителната мрежа . Структурата и потенциала на сегашната просто не е съчетаем с сходни цели.

Какво включва законодателството Новото законодателство ще форсира процедурите за издаване на позволения за ВЕИ централи. Националните органи следва да утвърждават в период от най-много 12 месеца нови съоръжения, в случай че те са ситуирани в така наречен. За останалите зони продължителността на процедурата не би трябвало да надвишава 24 месеца.
Реклама
В българския ЗЕВИ също се плануват предпочитани зони, само че следва да забележим по какъв начин тъкмо ще бъдат дефинирани те при финалното гласоподаване на норматива в Народното събрание.

Докладчикът разяснява, че " тази инструкция е доказателство, че Брюксел може да бъде небюрократичен и прагматичен. Ние определихме възобновимите енергийни източници като по-висш публичен интерес, рационализирайки процеса на утвърждение ".

Той добави, че биомасата от дървесина ще остане класифицирана като възобновима сила. Въпреки това ще има по-строги критерии за потреблението й, с цел да се подсигурява, че Европейски Съюз не субсидира неустойчиви практики. Добивът на биомаса следва да се прави по метод, който заобикаля негативни последствия за качеството на почвата и биологичното многообразие.

В момента точно поради изгарянето на дърва България регистрира, че покрива общите критерии за зелена сила в стопанската система си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР