Делът на сивата икономика у нас е под 16% и

...
Делът на сивата икономика у нас е под 16% и
Коментари Харесай

Делът на сивата икономика у нас е под 16 процента

Делът на сивата стопанска система у нас е под 16% и е малко по-нисък от този в множеството европейски страни. Данните бяха изнесени в края на предходната седмица от КНСБ на конференция за положението на сивия бранш у нас.

В Сутрешния блок на БНТ1 тематиката разясниха икономическият анализатор Лъчезар Богданов и специалистът в КНСБ Любослав Костов.

Данни са публични. Те са на доста институции, освен от нас - те са на Главна ревизия по труда, от Национална агенция за приходите, от Национален осигурителен институт, посочи Костов. По думите му България главно има проблеми в четири бранша. Става въпрос за селско стопанство, където всеки втори работи в сивия бранш. Става въпрос за автомобилните сервизи - над 70% от също са в сивата стопанска система. Не е инцидентно, че следим и растеж на ПТП като разследване от механически неизправни коли... Леката индустрия с акцент върху шивашкия бранш и не на последно място строителство, изреди специалистът.

Лъчезар Богданов посочи, че проучването е за " недеклариран труд " и е значимо " да се прави ясна разлика сред това определение за сива стопанска система и това, което доста хора си показват като приходи от незаконна активност ". В съвсем всички упоменати браншове, може би като се изключи селското стопанство, хората имат някакъв трудов контракт или са обезпечени на някакво друго съображение, само че не заявяват целия труд и затова не заявяват целия приход. Типичният случай е обезпечаване на минимума, а всички от горната страна по опция е в брой и без контракт и документи и затова без заплащане на налози и осигуровки, сподели той.

Същото важи и за работното време, изключително в областта на услугите и туризма - " работи се един работен ден, а действително е се поставя повече труд ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР