Дефицитът ще бъде малко над 6 милиарда леваКонсолидираният бюджет на

...
Дефицитът ще бъде малко над 6 милиарда леваКонсолидираният бюджет на
Коментари Харесай

Румен Гечев: Залагаме малко над 10% инфлация в актуализирания бюджет

Дефицитът ще бъде малко над 6 милиарда лв.

Консолидираният бюджет на България ще наподобява по този начин: 59 милиарда доходи, разноски - 65 милиарда разноски. Дефицитът ще бъде малко над 6 милиарда лв., само че по отношение на Брутният вътрешен продукт ще бъде 4.1%. Това съобщи зам.-председател на бюджетната комисия Румен Гечев от Българска социалистическа партия.

Депутатът донесе копие от проектобюджета в студиото на "Денят стартира с Георги Любенов " по. Определи бюджета като "един от най-консервативните в Европейския съюз ".

"Бюджетът на България е рационален във връзка с държавния дълг, на бюджетния недостиг ние сме доста по-добре от междинните европейски индикатори. За страдание виталния ни стандарт е зле. По тези индикатори, от позиция на това дали бюджетът се е съобразил с българската рогозка и дали не слага рискове пред финансовата непоклатимост - не слага рискове ", разяснява Гечев.

Инфлацията в обновения бюджет е заложена малко над 10% на годишна база по отношение на 2021 година.

"Средно за Европейския съюз ще бъде 8-9% инфлация, т.е. ние се малко над междинния индикатор. Но има страни членки на еврозоната - цяла Прибалтика има по-висока заложена инфлация - по предварителни планове за първите четири месеца - Естония, 9%, Латвия, Литва - 16% ", сподели Румен Гечев.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР